Top 200(0/7)

Waarom Boudewijn de Groot wel en Ede Staal niet?

auteur: nn
geplaatst in: Dagblad van het Noorden (internet), donderdag 22 november 2007

GRONINGEN/ASSEN

Tientallen lezers van Dagblad van het Noorden zijn verbijsterd dat Radio 2 het nummer 't Het nog nooit zo donker west van Ede Staal niet opneemt in de Top 2000. Reden: de actie van deze krant om het nummer in de populaire hitlijst te krijgen.

"Wat een onzin", schrijft Rein Vught. "Ik hoor op Radio 2 de hele dag bekende Nederlanders platen promoten voor de Top 2000. Mag dat dan wel? Het enige verschil is dat die BN-ers meer luisteraars bereiken dan Dagblad van het Noorden met zijn abonnees. Veel mensen in het Noorden houden van de liedjes van Ede Staal. Als ze hem niet in de Top 2000 willen, stemmen ze niet op hem. Maar goed, schijnbaar houdt de Top 2000 op bij Zwolle."

Behalve Dagblad van het Noorden is ook uit protestant christelijke hoek een actie gevoerd om een nummer van de relirockband Hillsong United in de Top 2000 te krijgen. Ook de stemmen op deze band tellen niet mee.

Veel lezers trekken een vergelijking met het nummer Avond van Boudewijn de Groot. Presentator Bert Kranenbarg van Radio 2 stak twee jaar geleden in zijn uitzending niet onder stoelen of banken dat hij het nummer mooi vond en raadde luisteraars aan op dit lied te stemmen. Dat had succes want Avond belandde in 2005 op nummer 1.

Wat is het verschil tussen deze actie en die van Dagblad van het Noorden, vragen onder andere E. Smit en Quercus zich af. Kees Toering, zendercoördinator van Radio 2: "Bert Kranenbarg is presentator van onze zender en het is onze Top 2000. Hij had geen eigen belang bij de promotie van Boudewijn de Groot. Dagblad van het Noorden wel. Dat wilde laten zien dat Groningen wel degelijk een rolletje meespeelt. Bovendien was dit een lobby van buiten Radio 2."

Toering benadrukt dat Avond niet uit de lucht kwam vallen. "Het nummer stond voorgaande jaren op de tweede, vijfde en achtste plaats. Ede Staal kreeg voorgaande jaren slechts drie tot vijf stemmen, nu tienduizenden." Daardoor dreigde Staal dit jaar in de top 10 te komen. De commotie is voor Toering aanleiding om voor volgend jaar de stemregels nog eens goed te bekijken. "Misschien moeten we nieuwe voorwaarden stellen. Maar laten we eerlijk zijn, het gaat hier niet om de verkiezing van het parlement. Al heeft de Top 2000 door de ophef veel aandacht gekregen."

Enkele lezers staan achter het besluit van Radio 2. "Goede beslissing. De actie om stemmen bij elkaar te ritselen voor een artiest klopt van geen kant", vindt Daariszeweer.
De boycot van Ede Staal levert nieuwe acties op. Benj vindt dat Dagblad van het Noorden naar de rechter moet stappen om Radio 2 te dwingen de voorkeurstemmen mee te laten tellen. B. Bodewits is op internet (http://queenop1.hyves.nl) een actie begonnen om in georganiseerd verband zoveel stemmen op Bohemian Rhapsody van Queen uit te brengen. Dit lied staat al jaren op nummer één van de Top 2000, met uitzondering van 2005 dus. Bodewits' doel: het liedje 'oké, voor één jaartje' uit de Top 2000 te krijgen omdat hij dan ook wordt 'beschuldigd' van een gecoördineerde actie.


Omhoog
Terug