Boudewijn de Groot wordt nieuw gezicht in Flikken

En ik mag Andrea Croonenberghs kussen

auteur: Bart Steenhaut, foto: VRT
geplaatst in: De Morgen, bijlage Televisie, 4 september 2004

Gent haalt opgelucht adem. De voorbije maanden had de stad het een tijdje zonder haar favorieten Flikken moeten stellen, maar vanaf dit weekend bezorgen Britt Michiels, Wilfried Pasmans en de rest van het team televisiekijkend Vlaanderen opnieuw een alibi voor zondagavond. Voor dit zesde seizoen krijgt de ploeg versterking van Boudewijn de Groot, die de rol van de uit Nederland overgekomen profiler Robert Nieuwman vertolkt.

Nieuwman staat de Flikken bij in hun zoektocht naar een seriemoordenaar die er in het Nederlandse en Vlaamse studentenmilieu op een meedogenloze manier voor zorgt dat de aula's steeds leger worden. Het lijkt niet meteen een rol die de wat timide liedjeszanger op het lijf is geschreven, al hoefde hij naar eiegn zeggen niet met de loop op de slaap gedwongen te worden om zijn handtekening onder het TV 1-contract te setten. "Ze hebben me gewoon gevraagd. Om me over de streep te trekken kreeg ik de vorige seizoenen thuisbezorgd op dvd. Toen ik de eerste reeks bekeek, was ik niet overtuigd dat ik zomaar in dat avontuur moest stappen. Maar nadien is Flikken er enorm op vooruitgegaan, en uiteindelijk vond ik het niveau goed genoeg om het te doen. Ik vond het best wel spannend. Het is dus niet zo dat ze me met man en macht over de streep hebben moeten trekken. Integendeel: ik heb er vrolijk overheen gehuppeld."
Boudewijn de Groot heeft in het verleden wel vaker geacteerd. Toen hij in het begin van de jaren negentig zijn muzikale carriŤre bewust wat terugschroefde zette de zanger niet alleen zijn vertaalwerk voort - hij is de vaste vertaler van de Stephen King romans - maar ging hij eveneens acteren in de musical Tsjechov en nadien ook in Het dagboek van Anne Frank, waar hij de rol van oom (red.= vader) Otto voor zijn rekening nam.

Boudewijn de Groot:
'Het probleem is dat
ik niet bekend sta als
iemand die kan acteren'
"Ik acteer heel graag: vind het een verrijking om dat soort ervaring op te kunnen doen. Als kind droomde ik ervan om een beroemde filmster te worden, en ik was ervan overtuigd dat ik het kon. Alleen bleek ik er qua karakter te weinig avontuurlijk voor. Op de middelbare school besefte ik dat mijn acteertalent ontoereikend zou zijn om er mijn vak van te maken. Ik heb me toen maar op de muziek gestort. Maar ik bleef het leuk vinden om in de huid van iemand anders te kruipen. Het probleem is dat ik niet bekend sta als iemand die kan acteren. Ik heb geen opleiding gehad, dus welen zullen het niet aandurven om mij te vragen. Waarschijnlijk terecht, ook."
Vreemd om zoveel bescheidenheid vast te stellen bij een man die een van de hoofdrollen krijgt in een serie die in BelgiŽ, Nederland en Luxemburg (op RTL) wordt uitgezonden en miljoenen kijkers trekt. De Groot glimlacht. "Nu maar hopen dat die mensen niet massaal afhaken nu ik meespeel. Hoewel, kijkt niet iedereen vooral voor Andrea Croonenberghs? Dat doe ik zelf ook. Ik wilde alleen meedoen als ik haar mocht kussen. En ja hoor."
De functie van het personage dat De Groot vertolkt schijnt in Vlaanderen erg zeldzaam te zijn. "In de Verenigde Staten wordt er heel vaak met profilers gewerkt" legt hij uit. "Daar heb je zelfs een televisieserie die The Profiler heet. Het komt erop neer dat zo'n man een soort psychologisch profiel opstelt van een dader. In BelgiŽ blijken er drie mensen te bestaan die het beroep uitoefenen, maar dat wisten de scenaristen kennelijk niet toen ze van Nieuwman een Nederlander maakten.

De Nederlandse gast-flik Boudewijn de Groot komt Britt Michiels (Andrea Croonenberghs) een handje toesteken.


Omhoog
Terug