Boudewijn de Groot vindt rust in Wittem

auteur: Peter van de Berg
geplaatst in: Limburgs Dagblad, vrijdag 26 oktober 2007

Boudewijn de Groot is nog twee keer in de Limburgse theaters te zien voordat hij een jaar rust neemt. De populaire zanger gebruikt 2008 vooral om nieuwe ideeën op te doen en is daarvoor regelmatig te vinden in het pittoreske Wittem.

Muziek
Wittem is in trek bij toeristen als bedevaartsoord. Jaarlijks bezoeken duizenden mensen het klooster van de paters redemptoristen om de heilige Gerardus te vereren. Ook Boudewijn de Groot komt met regelmaat in het Zuid-Limburgse dorp. Het kasteel tussen de glooiende heuvels is inmiddels een vertrouwde pleisterplaats voor de populaire Nederlandstalige zanger geworden.

Hij brengt er niet alleen soms de nacht door als zijn tournee de zuidelijke theaters aandoet. Ook privé is hij vaker in het nostalgische chateau te vinden, waarvan het oudste gedeelte uit de twaalfde eeuw stamt. Onlangs was de 63-jarige artiest met zijn echtgenote Anja en zijn kinderen en hun partners in het heuvelland om te wandelen en fietsen. "Ik ben nu in alle jaargetijden en weertypes in deze omgeving geweest. Deze plek heeft altijd iets rustgevends. Ik kom graag in Wittem. Ik hecht aan vertrouwde zaken. Daarom blijf ik hangen aan dingen die goed zijn, zoals dit hotel."

De Groot geeft toe dat hij best in de buurt van Wittem zou willen wonen. Het gebied spreekt me aan. Het lijkt wel een beetje buitenland. Limburg heeft op de een of andere manier iets beschermends."

Volgend jaar krijgt Boudewijn de Groot tijd voldoende om geregeld naar het zuiden af te zakken. De zanger - op dit moment bezig aan het tweede deel van zijn nagenoeg uitverkochte tour van de Lage Landen - heeft besloten in 2008 gas terug te nemen. Pas na de zomer van 2009 duikt hij opnieuw de theaters in. "Het is goed om even niet bereikbaar te zijn. Ik heb de afgelopen jaren zeer intensief opgetreden. Ik heb nog enkele eerder gemaakte afspraken staan, maar voor de rest zal ik volgend jaar vooral gebruiken om te werken aan nieuw materiaal en om dingen te doen die ik leuk vind." >BR>
In de achtertuin van zijn woning in Heemstede kan hij zich in een huisje afzonderen om nieuw repertoire te schrijven, maar De Groot zal in 2008 zeker niet het leven van een kluizenaar leiden. "Ik kijk er naar uit om zelf als bezoeker naar het theater te gaan. Toneel heeft mijn voorkeur. En wat vaker gaan kijken naar mijn collega's. Ik verheug me er enorm op. Een bioscoopje pikken. Met mijn vrouw Anja rondreizen. Een beetje jazz en klassiek luisteren. Zo kom ik de dagen wel door."

Plannen voor de televisie? "Geen concrete dingen. Ik zou best nog wel een keer iets als Flikken willen doen. Dat was erg leuk, alleen geen hele serie meer. Een paar afleveringen. Ik zeg niet meteen nee als er iets leuks op mijn pad komt.

Om te voorkomen dat zijn fans hem al te zeer gaan missen heeft De Groot juist een dvd en cd op de markt gebracht met een concertregistratie van de Lage Landen-tour. Vooral nieuw materiaal, aangevuld met enkele psychedelische nummers van de vermaarde langspeler Picknick uit 1967. "Ik heb die oude liedjes herontdekt. Ze zijn een belangrijk onderdeel van mijn carrière. Daarom breng ik Cinderella en Tegenland ook inclusief de vloeistofprojecties op een scherm. Ze horen bij die tijd. Waar de hits zijn? Die ontbreken deze keer. Ze staan al op zo veel andere platen. Ik heb bewust een andere keuze gemaakt. Anders ga je die nummers uiteindelijk helemaal kapot spelen. Ik zing ze tenslotte al 43 jaar."

Boudewijn de Groot heeft zijn band enigszins aangepast. De voormalige Doe Maar-leden Ernst Jansz en Jan Hendriks zijn niet van de partij omdat ze gaan touren met CCC Inc. De plaatsen worden ingenomen door zijn oudste zoon Marcel en toetsenist Nick Bult, die onder meer heeft gewerkt met Venice en Marco Borsato.

Hij vindt het leuk om met zijn zoon op het podium te staan. "Marcel is gewoon een ontzettend goede gitarist. We spelen ook een nummer van hem. Ik merk dat het publiek het aardig vindt om ons samen te zien. Marcel is geen losbol. Wat dat betreft lijkt hij erg op mij."

De Groot is al jaren omringd door een zeer getalenteerde groep muzikanten. "We mogen elkaar. Buiten de optredens hebben we weliswaar niet heel veel contact, maar daardoor blijft de band ook goed. Je raakt niet op elkaar uitgekeken."

De Lage Landen-tour is ongeveer afgelopen op het moment dat in december de jaarlijkse Top 2000 weer actueel wordt. Twee jaar geleden bereikte hij met het nummer Avond de eerste plaats van de veelbeluisterde hitlijst. "In eerste instantie vond ik het hilarisch toen ik hoorde dat Avond bovenaan stond. Verbazingwekkend dat een nummer dat begin jaren zeventig is geschreven opeens zo'n vlucht neemt. Maar het is ook wel een kippenvelmoment als een Nederlandse artiest de grote buitenlandse bands verdringt. Ik zie het echter niet als de kroon op mijn werk. Daar zijn andere mijlpalen voor."

Hoewel hij inmiddels bijna alles heeft meegemaakt zou Boudewijn de Groot nog een keer een Nederlandstalig jazzalbum willen uitbrengen. "Ik heb wel eens in het Engels gezongen. Toen ik het echter terughoorde, bleek het niet overtuigend. Het was duidelijk niet Boudewijn de Groot. Jazz heb ik ook geprobeerd. Het klinkt misschien vreemd, maar ook toen hoorde ik onzekerheid. Is het een soort faalangst? Ik denk dat je pas moet experimenteren als je helemaal zeker van je zelf bent."

Boudewijn de Groot speelt maandagavond in het Parkstad Limburg-theater in Heerlen en 28 november in De Maaspoort in Venlo. Meer informatie over tournee en kaartverkoop via de website www.boudewijndegrootthuispagina.nl


Omhoog
Terug