Recensie Andere Tijden.

Vertrouwd en verrassend op eenzame hoogte

auteur: Rob Chevallier
geplaatst in: De Gelderlander 6 februari 2002

Grijzer en ouder keert Boudewijn de Groot terug op het podium. En alsof hij zijn leeftijd wil onderstrepen begint-ie meteen met oude hits Meisje van 16 en Jimmy. Om vervolgens over te schakelen op veel nieuw werk van de cd Andere tijden.*) Dat klinkt even vertrouwd als verrassend. Opvallend is de instrumentatie: soms jazzy, veelal country-achtig door steelguitar klanken uit het keyboard.

Nog steeds hartverwarmend is De Groot's stem. Krachtig ook. Juist in de nieuwe songs waarin gevoel en enthousasme doorklinkt. Vooral Freek de Jonge schreef prachtige nieuwe teksten vol metaforen, die passen bij de oudere, terugblikkende zanger. Helemaal niks mis mee, als je het brengt zoals De Groot het doet. Beminnelijk, integer, warm en boeiend van woord tot woord. Zo glijden levensjaren als rimpelingen in het water voorbij. De zee en het water als symbolen van het leven. En in de zaal slingeren de eigen herinneringen langs de luisteraar, mooi geļllustreerd door de deinende lampen boven het podium.

Boudewijn de Groot voert zijn publiek vooral mee langs breekbare liefdesliedjes en beschaafd rockende nummers. Ondersteund door een zevenkoppige band, of gewoon alleen, zoals in de toegift. Daar keert de zanger weer terug naar het begin, met onder andere Testament. Met die cirkel tussen oud en nieuw bewijst Bouewijn de Groot dat hij in Nederland nog steeds op eenzame hoogte staat.

*) Red: Er is (op dit moment nog) geen CD uit van Andere Tijden.


Omhoog
Terug