Recensie

Boudewijn de Groot is weer op zijn best

auteur: Jacques J. D'Ancona
geplaatst in: Dagblad van het Noorden 3 februari 2003

Neen, Lennaert komt niet meer langs met nieuwe teksten. Helaas. Maar Boudewijn de Groot vervalt niet in gevoelige herdenkingspraatjes. Het jongste, laatste werk van Lennaert Nijgh typeert niet alleen de poëtische zeggingskracht en het hoge literaire niveau van het materiaal. Het staat ook voor de kwaliteit van een vocalist van bijna 59 jaar, die de liedjes historische betekenis verschaft en niet op routine draait.
Het programma 'Andere Tijden' toont de Groot op zijn sterkst, juist omdat hij niet met een gemakzuchtige, lafhartige terugblik komt op zijn carrière die al in 1965 begon. Mooi, gloedvol en gevarieerd repertoire is tot op de dag van gisteren bijgepunt en ververst, ook door het binnenhalen van auteurs als Jan Rot en Freek de Jonge. Mannen die voor nieuwe, verrassende, soms schrille en cabareteske tinten zorgen.
Boudewijn de Groot zingt over een jongetje met een eeuwige jeugd. Dus is het verleidelijk de vergelijking in zijn richting te gaan verlengen. De bezorgdheid dat hij stemtechnisch wat in heeft moeten leveren, verdwijnt als hij na drie nummers is ingezongen, en het geluid qua volume en verstaanbaarheid is bijgesteld. In feite begint op dat punt een concert dat artistiek genot biedt en niet is toegespitst op commercieel vermaak, al mag het Gemengd Tamboerkoor er vlak voor de pauze even tegenaan bij wijze van grap.
Met zinnige inleidingen die geen moment in flauwe conferences ontaarden, houdt hij tempo en inhoud knap in de hand. In zijn vertolkingen zijn de stiltes even boeiend als de stormen die hij doet oplaaien. Natuurlijk kan hij er niet omheen: er passeert een aantal songs die als 'hits' zijn genoteerd, maar hij misbruikt ze niet en besluit juist in de toegift tot een serie werkjes in solo en kleine bezetting. Daarbij treft hij een zaal die meegaat in de vrolijke liedjes en ook de beschouwende aandachtig volgt. En zo ontstaat - met Boudewijn de Groot als stabiele factor - de cadans voor een topavond, mede dankzij zeven bezielde muzikanten. Die zien eruit alsof ze onder een auto hebben gelegen, maar het klinkt fenomenaal.

Gebeurtenis: Theaterconcert 'Andere Tijden' door Boudewijn de Groot (zang en gitaar). Teksten: Lennaert Nijgh, Freek de Jonge, Jan Rot e.a. Muziek: Boudewijn de Groot. Band: Ernst Jansz, Monique Lansdorp, Jan de Hont, Jan Hendriks, Mark Stoop, Ake Danielson en Lené te Voortwis. Gezien: 31/1 De Tamboer Hoogeveen. Publiek: 810 (vol). Bijzonderheden: nog te zien 14/2 De Oosterpoort Groningen, 26/2 De Muzeval Emmen, 27/2 Geert Teis Stadskanaal.


Omhoog
Terug