Peter Voskuil en Jan Louter

Biografie en documentaire Lennaert Nijgh in de maak.

auteur: nb
geplaatst in: www.debuitenspelers.nl, woensdag 3 oktober 2007

Persbericht

Op 28 november 2007 is het precies vijf jaar geleden dat de Haarlemse schrijver Lennaert Nijgh - bekend van o.a. de liedteksten Testament, Het Land van Maas en Waal, Pastorale, Avond, Ik doe wat ik doe en Malle Babbe - overleed. Twee dagen eerder, op maandagavond 26 november, wordt zowel een biografie als een documentaire over Lennaert Nijgh gepresenteerd.


De biografie:
Testament, leven en werk van Lennaert Nijgh
Aantal pagina’s: 288 / Prijs: € 29,50 / ISBN: 978-90-71359-05-07 / Uitgeverij: De Buitenspelers.

Testament is een rijk geďllustreerd boek met tientallen foto’s uit Lennaerts eigen en allerlei andere archieven, met afbeeldingen van handgeschreven teksten, typoscripten, aantekeningen en talloze andere unieke documenten. De biografie vertelt aan de hand van interviews met alle mogelijke betrokkenen en talloze tot nu toe niet of nauwelijks ontsloten bronnen het levensverhaal van een man die in zijn woon- en geboorteplaats Haarlem nog altijd voortleeft als een legende.

Auteur Peter Voskuil (1972, Hillegom) is als freelance journalist actief voor een brede, uiteenlopende kring van opdrachtgevers. Uit dien hoofde was en is hij ook werkzaam voor het Haarlems Dagblad, dezelfde krant ook waar Lennaert Nijgh in het verleden medewerker was. Eerder was Voskuil vijf jaar hoofdredacteur van een groot regionaal businessblad. De biografie over Nijgh is Voskuils debuut.

‘Zeer doorwrocht, gedetailleerd, mooie foto’s. Ik denk dat Lennaert er trots op zou zijn.’ - Boudewijn de Groot in een e-mail aan de auteur.


De film:
De documentaire Tip van de sluier wordt op zondag 16 december 2007 om 18.15 uur in Close Up door de Avro op Nederland 2 uitgezonden.

Maker van de documentaire is Jan Louter. Hij is bedenker en regisseur van vele onafhankelijke documentaires, waaronder vele kunstenaars- en schrijversportretten (o.a. over John Fante, Jean Rhys, Klaas Gubbels, Gerrit Komrij en Maarten Biesheuvel) maar is evenzeer geďnteresseerd in maatschappelijke vraagstukken die de waan van de dag en het lokale belang ontstijgen. Zijn films zijn sterk visuele producties waarin de verbeelding altijd een grote rol speelt.


Lennaert Herman Nijgh (1945-2002):
De liedteksten die hij schreef voor Boudewijn de Groot, Rob de Nijs, Astrid Nijgh, Liesbeth List en tal van andere artiesten zitten in het collectieve geheugen van ons volk verankerd. Met zijn liedteksten bracht Nijgh de poëzie in de Nederlandstalige popmuziek.
Zijn werk mag dan de tand des tijds moeiteloos doorstaan, over de schrijver ervan weet het grote publiek weinig. Lennaert Nijgh leefde in een droomwereld, ontstaan door fantasieën die soms een bijna hallucinair karakter hadden. Het is een papieren wereld, waarin vrolijk fladderende vlinders en oude wijze uilen elkaar afwisselen, waar niemand ooit volwassen wordt en waar iedereen zich oprecht blijft verbazen over de toestand in die grote, boze buitenwereld.

Middelen om zich te onttrekken aan de harde realiteit van het dagelijkse leven heeft Nijgh altijd gezocht en gevonden. Hij verloor zich in literatuur, in de eeuwigdurende liefde voor zijn eerste vriendin, in de drank, in zijn werk als cineast en schrijver, in archieven en geschiedenisboeken, in de betaalde liefde, in jeugdsentiment, in andere zaken. En als dat alles er niet was, had hij altijd nog zijn schip, waarmee hij door de sluizen van IJmuiden naar de wijde zee kon ontsnappen.
Maar de ogen altijd maar sluiten voor de realiteit geeft ook problemen: geldzorgen, het parasiteren op schrijverstalent, relatieproblemen (drie stukgelopen huwelijken), verregaande gezondheidsproblemen.


Omhoog
Terug