Boudewijn de Groot kleurt De Gulden Ontsporing

"Laten we de neuzen eens in dezelfde richting steken"

auteur: Henk De Doncker
geplaatst in: Brussel XL, zomer 2004

"Brussel behoort voor mij samen met Parijs tot de grote dames van Europa"

11 juli. Vlaanderen Feest! In Brussel trekt De Gulden Ontsporing alle registers open. 's Namiddags vrolijken straattheatergroepen de binnenstad op, vullen muzikanten, dichters en Brusseleirs toffe cafés met noten en letters en nemen stadsgidsen u op sleeptouw. De avond wordt ingeluid door Vlaamse fanfares. Nadien betreedt Boudewijn de Groot het podium, samen met bekende Vlaamse artiesten.

Brussel XL: Hebt u al een idee van welk repertoire u gaat brengen op 11 juli?
Boudewijn de Groot: "Ik ga een mix brengen van nieuw en oud, met daarin nummers die in Vlaanderen graag gehoord werden of worden. Wat niet zal ontbreken, is bijvoorbeeld 'Kinderballade', dat in Vlaanderen heel populair is. Ook zal ik samenwerken met een aantal Vlaamse artiesten die hun interpretatie brengen van een nummer."

Brussel XL: Weet u al wie?
Boudewijn de Groot: "Ik heb Jari Demeulemeester van de Ancienne Belgique een lijstje bezorgd van artiesten met wie ik graag eens zou samenspelen, zoals Raymond van het Groenewoud, Tom Barman, Kommil foo, Yasmine... maar ik ben nog niet zeker of ze kunnen. In al deze mensen bewonder ik hun eigenzinnigheid en hun creativiteit. Tom Barman (dEUS, red.) heeft een mooie interpretatie gegeven van 'De Kinderballade' op de cd 'Als de rook is verdwenen' uit 1995. Alle artiesten zijn trouwens ook vrij in de keuze van het nummer en hun interpretatie. Dat maakt het leuk, spannend en maakt me nieuwsgierig naar die dag. Samensteller Enik Mellaerts heeft me trouwens al beloofd dat er veel strijkers en blazers mee op het podium zullen staan."

Brussel XL: Betekent de Vlaamse feestdag ook voor een Nederlander iets?
Boudewijn de Groot: "Eerlijk gezegd niet veel. Maar ik kan er wel mee instemmen als het een feestdag is voor de verzoening van twee verschillende culturen die toch deel uitmaken van hetzelfde land, en niet om nog maar eens de verschillen te beklemtonen. De vraag is: waarom moeten er in een land als België grenzen zijn, waarom kan men niet samenleven, samen delen? Het is gewoon een kwestie van menselijkheid. Of niet soms? Laten we de neuzen eens in dezelfde richting steken."

Brussel XL kan Vlaanderen u bekoren?
Boudewijn de Groot: "Het leuke aan Vlaanderen is dat je je al een beetje in het Zuiden waant ook al ben je er niet. Het gaat er wat gemoedelijker aan toe. Bij ons is het iets meer geordend, bij jullie leidt die vrijheid tot een wanorde, ook soms tot lelijkheid, maar je kunt hier meer ontdekken. Het is zeker geen homogene schoonheid. Ik hou bijvoorbeeld wel van steden zoals Gent, dat ik door mijn rol in Flikken (Boudewijn de Groot speelt de rol van Nederlandse rechercheur die ingeschakeld wordt bij zware criminele dossiers, red.) heb leren kennen en ben gaan waarderen, of Diest. Niet te groot, niet te klein, leuke plekjes en gezellig.
Brugge daartegen kan me niet bekoren omdat het te veel op een museum lijkt."

Brussel XL: En Brussel?
Boudewijn de Groot: "Brussel behoort voor mij samen met Parijs tot de grote dames van Europa. Ze hebben allebei een fascinerende mystiek. Ook de architectuur spreekt tot de verbeelding. De Franse invloed in de architectuur is duidelijk merkbaar. En alles wat Brussel voortbrengt is fantastisch, ik noem nog maar René Magritte en Jacques Brel. Maar Brussel ken ik nog niet echt. Ik moet toegeven dat ik wat te bang ben van Brussel. Ik loop er heel snel verloren. Maar beschouw het misschien als mijn volgende levenstaak."

Fotocompilatie van Boudewijn in De Gulden Ontsporing


Omhoog
Terug