Liesbeth List, Herman van Veen, Jasperia de Jong en Boudewijn de Groot voor huisconcert op paleis.

Beatrix' eerbetoon aan Nederlandse lied.

auteur: nb
geplaatst in: nb, april 2001

Liesbeth List, Jasperina de Jong, Herman van Veen en Boudewijn de Groot zijn door KONINGIN BEATRIX uitgenodigd om een huisconcert te geven op paleis HUIS TEN BOSCH. Dit concert, dat door 200 genodigden zal worden bijgewoond, zal voor een tv-uitzending worden opgenomen.

Koningin Beatrix wil met dit bijzondere concert eigenlijk de pioniers huldigen van het Nederlandse lied dat op het ogenblik zo'n furore maakt. Maar vooral Liesbeth List, Herman van Veen, Boudewijn de Groot en Jasperina de Jong zorgden al in de jaren zestig en zeventig voor een grote doorbraak van het Nederlandse lied, dat zeker door de Beatles enigszins in de verdrukking leek te raken. Zij bewezen dat men niet alleen met makkelijke meezingteksten of goed gemaakte smartlappen hits kon maken, maar ook met Nederlandse chansons met inhoud met soms poëtische teksten.

Volle Zalen

LIESBETH LIST was samen met Ramses Shaffy één van de eerste Nederlandse artiesten die met een eigen liedjesprogramma met Nederlandse teksten volle zalen trok met Shaffy Chantant. Later reisden Ramses en Liesbeth zelfs met een TOUR DE CHANT-programma door Nederland met uitverkochte theaters. Ramses' "Sammy kijk omhoog" stond toen wekenlang hoog op de hitparade. Duidelijk bleek er een groot publiek te zijn voor goede Nederlandse teksten, zoals ook BOUDEWIJN DE GRROT en JASPERINA DE JONG - al in haar Lurelei-tijd - en Herman van Veen aantoonden.

AL DEZE ARTIESTEN hebben al een of meer keren opgetreden voor het Koninklijk Huis. Herman van Veen met name heeft ook door zijn werk voor charitatieve stichting Colombine nauwe contacten met onder meer prinses Irene gehad, maar is ook net als de anderen toch een favoriet van Koningin Beatrix.

Het is opmerkelijk voor koningin Beatrix en prins Claus dat zij nu gekozen hebben voor het entertainment. Tot nu toe ging hun voorkeur op theatergebied duidelijk, leek het, meer uit naar opera en ballet. Zij zijn trouwe gasten in het Amsterdamse Muziektheater en ook bij sommige Holland Festival-voorstellingen, meestal met een toch wat elitair karakter. Nu kiezen zij voor de top van onze showbusiness-wereld waarbij het wel opvalt dat PAUL VAN VLIET, die immers zijn bekende conference gaf bij hun huwelijk, ontbreekt. Maar dit zal komen omdat Paul toch meer de cabaretkant is opgegaan en men uitsluitend heeft gekozen voor de zangers.
Liesbeth List wist gisteren nog niet welke liederen zij zal zingen, maar uiteraard zal dit Nederlands repertoire zijn en zo goed als zeker ook chansons van Ramses Shaffy. Beatrix is overigens eenmaal in het geheim, toen zij prins Claus nog maar net kende en deze romance nog niet onthuld was, op bezoek geweest bij Shaffy Chantant. Bij de finale, waarbij de hele zaal leila lala zong, is zij toen in het donker verdwenen om ook incognito te blijven. Nu vijfendertig jaar later wordt LIESBETH dan uitgenodigd op het paleis.

Liesbeth: "Ik heb de Koningin en prins Claus meerdere malen mogen ontmoeten na een officieel optreden of op koninginnedag, maar dit is voor mij het eerste bezoek aan het paleis. Ik vind dit wel een bijzondere eer, maar ook is het een kroon op het Nederlandse lied dat wij vieren zoveel jaren uitdragen."


Omhoog
Terug