De Groot onttroont Queen

auteur: Nico Postma, foto: Loe Beerens
geplaatst in: BN de Stem, dinsdag 27 december 2005

De eerste plaats in de Top 2000 voelt voor Boudewijn de Groot hetzelfde als het winnen van een Edison of spelen voor een uitverkochte zaal. ‘Het streelt mijn ego.’

HILVERSUM – "Ik doe nooit aan lijstjes", zegt zanger Boudewijn de Groot over de Top 2000, die deze week op Radio 2 is te horen. De 61-jarige zanger staat met vijftien liedjes in de lijst en op de eerste plaats staat zijn lied 'Avond'.

Boudewijn de Groot zit tussen kerst en nieuwjaar niet aan de radio gekluisterd. "Als ik de radio aanzet, zal ik wel naar de Top 2000 luisteren. Wellicht dat ik de radio op oudejaarsavond wel speciaal aanzet voor de laatste drie nummers. Het zou huichelachtig zijn te zeggen dat het me niets doet."

Geboorte

De zanger heeft een kerstkaart gestuurd aan radiopresentator Bert Kranenbarg, want hij heeft het toch wel een beetje aan hem te danken dat het nummer 'Avond' boven aan de Top 2000 prijkt. "Nee hoor, niet dankzij mij, maar dankzij de luisteraars van Radio 2 staat het lied op de eerste plaats", reageert Kranenbarg. "Het klopt wel dat ik op de radio niet onder stoelen of banken heb gestoken dat ik 'Avond' een mooi lied vind. Ik heb de luisteraars er diverse malen op gewezen dat ze op het lied kunnen stemmen. Het intro van het lied komt iedere dag voorbij in mijn programma in de rubriek 'Mijn bijzondere avond', waarin mensen hun persoonlijke verhaal vertellen bij bepaalde muziek."

Kranenbarg heeft verschillende herinneringen aan het nummer van het album 'Een nieuwe Herfst'. "Het lied was Paradeplaat tijdens de geboorte van mijn oudste zoon. Ik hoorde het dus regelmatig als ik weer eens in de auto zat om iets voor de kraamhulp op te halen. Het was voor mij een bijzondere week, waaraan dit lied verbonden is geraakt. Ik herinner me ook dat het op de begrafenis van een collega werd gedraaid."

Angst

Kranenbarg: "De combinatie met de muziek bezorgt me nog steeds kippenvel, vooral in het middenstuk: 'Maar de dingen in de kamer kunnen levenloze dingen zijn.' Fijne, warme, prettige woorden." Zo kan iedereen zich wel met een deel van de tekst identificeren, vermoedt Boudewijn de Groot. "Voor de een is dat 'Je kunt niet zeker weten', voor de ander is het 'Ik geloof, ik geloof' in jou en mij'. Dat zal wel verklaren waarom het nummer op 1 staat. Ik heb nog nooit zoveel reacties gehad op een nummer, via e-mail en brieven. Voor mij is het ook een heel persoonlijk nummer, hoewel Rob de Nijs het dertig jaar geleden al zong."

"Lennaert Nijgh schreef het oorspronkelijk voor zijn vrouw Anja Bak, die nu de mijne is. Ik heb het tien jaar geleden aangepast met een aantal regels, waaronder 'Ik zie het vuur van hoop en twijfel in je ogen en ik ken je diepste angst' en 'het verleden geeft geen zekerheid'. Juist die regels verwoorden mijn huidige relatie met Anja.“ Dat 'Avond' nu de eerste plaats bezet van de Top 2000 is voor Boudewijn de Groot en Bert Kranenbarg geen verrassing. De Groot: "Het was tijd dat er iets anders voor 'Bohemian rhapsody' van Queen in de plaats kwam. Er is sprake van een hang naar melodieuze en romantische nummers. Bovendien is het lied Nederlandstalig en weten de mensen waar het over gaat."

Kranenbarg: "'Bohemian rhapsody' leek altijd zo'n onaantastbaar bastion. Kennelijk hadden de fans er te veel vertrouwen in dat het nummer automatisch wel weer op de eerste plaats zou eindigen." Dat Queen niet meer op 1 staat is volgens Kranenbarg beslist geen complot van de dj's van Radio 2, maar wel goed nieuws voor de Queen-fans. "Die hoeven nu minder lang te wachten tot het nummer wordt gedraaid."

Red.: Het ligt niet aan ons, het is niet onze fout. Er is van hier niets ondernomen, ons is niets te verwijten.


Omhoog
Terug