Boudewijn de Groot is aan zijn derde jeugd toe

auteur: Willem Jongeneelen
geplaatst in: BN De Stem, donderdag 12 april 2007

ROOSENDAAL - De tijd dat je aan het aantal buiten de Kring geparkeerde 'lelijke eendjes met ban de bomsticker' kon zien dat Boudewijn de Groot optrad is voorbij.

Hij is nu van iedereen, gelet op het gemêleerde 40+ gezelschap dat naar het optreden van de 62-jarige oud-protestzanger afkomt. Een verdwaalde oude hippie zit naast een type abonnementhouder, nog net niet hand in hand. Ze horen voor de pauze weinig van de liedjes waarmee De Groot de jaren zestig een stukje feller kleurde. Vooral nieuwe songs van de cd Lage Landen, de zoveelste comebackplaat van De Groot, prijken op de setlist. Die handelen over de dood, verdriet, grijze haren en God die niet achter de hemelpoort te vinden is, maar ver daarvandaan een echtpaar blijkt te zijn. Die teksten zijn deels van De Groot zelf, deels van Freek de Jonge, Willem Wilmink en Jack Poels (Rowwen Hèze) die samen de plaats van de overleden vaste tekstschrijver Lennaert Nijgh niet helemaal ongemerkt kunnen innemen.

Dat bewijs wordt geleverd met het prachtige Sonet IV, een tekst over een onbereikbare liefde die Nijgh tijdens diens middelbare schooltijd schreef en die Boudewijn onlangs in een oud schrift opduikelde. Verder laat ook de wat donkerder wordende muziek van de Groot zelf horen dat de nog altijd erg goed bij stem zijnde Boudewijn De Groot langzaam ouder, trager, traditioneler en helaas soms ook wat saaier wordt. In Nashville zag hij het licht, want hij ontdekte er alsnog de country & western.

Vol overgave speelt het zevental achter hem wel mooi de sterren van de hemel. In die superband eisen violiste Monique Lansdorp (uit het Klezmer String Trio), toetsenist Äke Danielson (voorheen The Meteors en Time Bandits), gitarist Jan de Hont (ZZ & De Maskers en Neerlands Hoop), gitarist Jan Hendriks en pianist Ernst Jansz (beiden ex Doe Maar) allemaal hoofdrollen voor zich op. Jansz krijgt zowaar de ruimte om één eigen song te zingen. Verder spat het speelplezier er vanaf. Ook van De Groot zelf, die na de pauze alsnog de geschiedenis induikt en leuke anekdotes vertelt als inleidingen van Strand (uit 1964), twee psychedelische songs uit de tijd van Picknick (vormgegeven met aloude vloeistofdia's), de hit Jimmy en de onbegrijpelijk hoog in de Top 2000 terechtgekomen lievelingssong van het publiek, Avond. Politiek geëngageerd is de Groot minder dan voorheen. Hij is als singer-songwriter terechtgekomen in zijn derde jeugd en prefereert nostalgie en zandverstuivingen boven zeuren over de zoveelste foute meneer de president. Toch bekruipt je ergens het gevoel dat hij 'na 62 jaren in dit leven' nu wederom een fraai testament op zou kunnen maken van zijn tweede en derde jeugd.

Dat zal dan voor een volgende theatertournee zijn, want deze heerlijk eigenwijze zanger kan nog jaren mee. Ook zonder alle oude successen.

Gezien: Boudewijn de Groot in De Kring in Roosendaal op woensdag 11 april 2007. door Willem Jongeneelen - NEDERLANDSTALIG


Omhoog
Terug