Crossover concert

Luchtigheid tijdens crossover De Groot

auteur: Mark van de Voort
geplaatst in: Brabands Dagblad, 18 maart 2003

Dinsdag 18 maart 2003 - 2003 - Lichte muziek en de 'zware' klassiek. Vaak gezien als gescheiden werelden, maar gisterenavond bleken ze helemaal niet zoveel van elkaar te verschillen. En van Nederlands bekendste liedzangers Boudewijn de Groot ging een bijzondere samenwerking aan met Emily Beynon, solo-fluitiste van het Koninklijk Concertgebouworkest. Een crossover programma dat speciaal voor de Concertzaal Tilburg werd samengesteld.

Echt zwaar op de hand werd het allemaal niet. Zelfs de geprogrammeerde klassieke werken waren uitermate licht verteerbaar. Luchtigheid troef en zeker Francis Poulencs Sonate voor fluit en piano sloot perfect aan bij Boudewijn de Groots bespiegelende liedkunst. Mijmeren over de ondraaglijke lichtheid van het bestaan blijkt van alle tijden. Beynon heeft een mooie volle toon en de levenslustige, sprankelende muziek van Poulenc wist ze uitstekend te vertolken. Manusje-van-alles Joop Stokkermans had speciaal voor de gelegenheid vijf De Groot-liederen gearrangeerd, waarbij Beynons fluitspel een hoofdrol vertolkte. Geslaagde bewerkingen omdat de toevoeging van de fluit De Groots melodielijnen extra omlijnen en accentueren. Verder reikte de crossover poging echter niet. Het was vooral het avondje van Boudewijn de Groot. Liefhebbers van zijn muziek werden niet teleurgesteld. In het slotstuk 'Wegen' speelde violiste Monique Lansdorp een onvervalst partijtje bluegrass, terwijl Jansz balorig op een wasbord roffelde. Country en Hollandse liedkunst, dat is nog eens crossover.

Boudewijn de Groot & Emily Beynon, crossover concert, Concertzaal Tilburg, gezien ma 17 maart, herhaling vanavond 20.30 uur


Omhoog
Terug