Avond - Boudewijn de Groot (vijfde plaats)

Typisch Tweeduizend top 2000

auteur: Nico Heemelaar
geplaatst in: Algemeen Dagblad, 31 December 2004

Al vormen de bovenste drie noteringen in deze hitlijst van het jaar een onneembare vesting,het liedje Avond van Boudewijn de Groot heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot ultieme Top 2000 - plaat. Nadat het nummer in de eerste aflevering van de Top 2000 in 1999 op een 428 ste plaats zijn intrede deed, maakte het sindsdien een gestage opmars.
Het jaar erop steeg het naar 121 en via de posities 41(2001), 25(2002) en 8(2003) staat het liedje dit jaar met stip op de vijfde plek. Daarmee laat Avond andere bekende Boudewijn de Groot - nummers als Verdronken Vlinder en Welterusten, meneer de president ver achter zich. En dan te bedenken dat zijn vaste tekstschrijver Lennaert Nijgh het nummer oorspronkelijk voor Rob de Nijs had gemaakt. De Nijs zong het liedje op zijn lp "In de uren van de middag", die hem wel de hits Jan Klaassen de trompetter en Malle Babbe opleverde, maar waarop Avond onopgemerkt bleef.

Boudewijn de Groot haalde het nummer in 1996 uit de vergetelheid door het in een aangepast arrangement op zijn cd Een nieuwe herfst te zetten. Dat was destijds zijn eerste plaat sinds 12 jaar waarop hij weer te horen was met werk van Lennaert Nijgh. Bij gebrek aan voldoende nieuw materiaal had De Groot het oude nummer opgerakeld. Het toeval wil dat Nijgh het liedje destijds schreef voor zijn toenmalige vrouw Anja. Toevallig dezelfde vrouw met wie Boudewijn de Groot inmiddels geruime tijd is getrouwd. Waarmee de cirkel rond is.


Omhoog
Terug