Recensie DVD

Boudewijn de Groot

auteur: Nico Heemelaar
geplaatst in: Algemeen Dagblad, 18 december 2001

Boudewijn de Groot maakte in 1996 een fraaie comeback met de cd Een nieuwe herfst, waarop voor het eerst sinds jaren weer nieuwe nummers waren te horen van Lennaert Nijgh.

Direct daarop volgde een theatertournee met lovende recensies en alom uitverkochte zalen. Van het concert dat De Groot op 22 oktober gaf in Doetinchem is de live-dvd Tour gemaakt. Het 114 minuten durende concert omvat 25 liedjes, waaronder een handvol oude krakers als Jimmy, Verdronken vlinder en Malle Babbe, en enkele ondergewaardeerde juweeltjes als Een tip van de sluier. Het concert is wars van franje. De Groot zingt zijn liedjes zonder al te veel commentaar.
Het decor is prachtig: gemaakt van palets, maar weer niet zo overdadig dat het de aandacht afleidt. Over de begeleidingsband niets dan goeds, maar wat wil je met gelouterde lieden van het kaliber Ernst Jansz en Jan Hendriks (beiden ex-Doe Maar), Jan de Hont, Peter van Straten en Jakob Klaasse.
Die band gaat er zo stevig tegenaan dat ze de zanger bij tijd en wijle overstemmen, en dat is jammer. De geluidskwaliteit valt wat tegen. Dat geldt ook voor de karige extraatjes. De bijgeleverde biografie is beknopt en in een moeilijk leesbare letter. De songteksten laten zich niet combineren met de beelden (dus geen ondertitels). Ondanks deze minpuntjes - noem het aanloopproblemen van een voor de Nederlandse popmuziek nog jong medium - is Tour een prettige, zakelijke registratie van een van de beste popconcerten die er de afgelopen jaren in de Nederlandse theaters te zien waren.

Voor wie nog geen dvd-speler in huis heeft: in januari begint een nieuwe tournee van deze troubadour uit Heemstede.


Omhoog
Terug