Interview

De Vlamingen onder ons...

auteur: Tom en Jelle
geplaatst in: website artistendrempel, maandag 6 december 2004

De Vlamingen onder ons zullen het waarschijnlijk al wel gemerkt hebben, Boudewijn de Groot speelt mee in de serie 'Flikken'. Naast het acteren kennen we Boudewijn vooral als artiest. Denken we maar aan zijn grote hits, zoals onder meer: 'Het land van Maas en Waal', 'Meester Prikkebeen', 'Tante Julia' en vele andere hits. Tussen twee teksten door, zij het acteer- of liedjesteksten, vond Boudewijn toch nog even de tijd om ons te woord te staan:

1. In de serie 'Flikken', vertolkte je de rol van Robert Nieuwman, een Nederlandse inspecteur. Zou je na 'Flikken' nog in een andere serie willen meespelen?

Het meespelen in "Flikken" is me zo goed bevallen, dat ik graag nog eens iets dergelijks zou doen. Uiteraard hangt dat wel af van de kwaliteit van het stuk of de serie. Maar acteren vind ik een enorm boeiende ervaring en bezigheid. Het afgelopen jaar bij "Flikken" denk ik veel geleerd te hebben en daar komt bij dat ik er ontzettend veel plezier aan heb beleefd. Ik zie acteren niet als mijn roeping of een grote ambitie, dus ik zal niet gauw audities aflopen in de hoop een rol te krijgen. Maar mocht er iets op mijn pad komen dat ik denk aan te kunnen, dan zal ik daar zeker serieus en enthousiast op ingaan.

2. Wat was je grote kinderdroom? Zanger worden?

Mijn kinderdroom was niet zozeer zanger worden. Beroemd worden wel, maar dan als filmster in Hollywood. Dat leek me, toen ik zo'n jaar of 12, 13 was, het absolute einde. Wereldberoemd zijn, met allerlei beroemde sterren in de bioscoop te bewonderen zijn, in een gigantische witte villa met zwembad in Amerika, onder de palmen, twee grote stationwagons op de oprit, kortom de American dream. Die droom was zeer heftig, maar heeft niet lang geduurd: ik besefte dat er heel wat bij kwam kijken, waar je veel avontuurlijker voor moest zijn dan ik was. Maar het alternatief is achteraf gezien lang niet slecht.

3. Zowel in Vlaanderen als in Nederland scoorde je enorme hits. Vind je het een voldoening voor je werk als je nummers internationaal bekend worden?

Mijn hele carrière lang weet ik al dat ik met de Nederlandse taal in het buitenland niets zal bereiken. Los van een kort uitstapje naar het Duits en een halfslachtige poging in het Engels, heb ik me nooit beziggehouden met een carrière in het buitenland. Vlaanderen zie ik niet als het buitenland. Ik zit er niet mee dat mijn afzetgebied beperkter is dan dat van buitenlandse artiesten. Natuurlijk zou het ontzettend opwindend zijn een wereldartiest te zijn, maar het frustreert me geen moment dat het voor mij niet is weggelegd.

4. Je staat in België bekend als 'de man die Vlaanderen heeft leren zingen'. Welk gevoel geeft dat bij jou? Is dat in Nederland ook zo?

Vreemd, als je nagaat dat het uitgerekend een Belg was die 'mij heeft leren zingen', om jullie uitdrukking te gebruiken. Dat was nl. Jacques Brel. Toen ik hem hoorde, wist ik hoe het moest. Het zou nog heel lang duren voordat ik het ook kón, maar in 1961 zag en hoorde ik hem op de Nederlandse tv en ik wist: zo moet je een liedje zingen... en schrijven. Overigens hoor ik nu voor het eerst dat ik 'in Vlaanderen bekend sta als de man die Vlaanderen heeft leren zingen'. Het lijkt me wat overdreven, omdat er in de tijd dat ik met een hele stoet Vlaamse en Nederlandse artiesten door Vlaanderen trok, tussen 1966 en 1969, heel wat Vlaamse collega's waren die prachtige liedjes schreven en zongen. Van mij hadden ze dat niet geleerd.

5. Is er nog iets wat je in je verdere carrière absoluut wil verwezelijken?

Concrete dingen die ik nog zou willen verwezenlijken zijn er niet, maar zoals hierboven al aangegeven: ik zou meer willen acteren en ik zou nog iets willen schrijven buiten de liedjes om, dus een boek of een scenario of een toneelstuk. Hopelijk zal ik ooit het geduld, de rust en het vertrouwen hebben daar voor te gaan zitten. Jullie zullen het wel merken.

Het interview-team nam dit interview af op donderdag 25 november 2004. In naam van het interview-team, en tevens in onze eigen naam, bedanken wij Boudewijn voor de tijd die hij voor ons vrijmaakte en wensen hem in de toekomst nog veel succes toe met zijn carrière. WWW.Artiestendrempel.tk


Omhoog
Terug