Kijker op de wereld

Alexander-Anton-Boudewijn-Karel-Peter

auteur: nn
geplaatst in: Taptoe (Visie), 16 december 1967

Wat hierboven staat zou een puzzel kunnen zijn. Welke personen horen niet thuis in het rijtje? We zullen je even helpen bij de oplossing. Drie ervan zijn mensen uit de geschiedenis, de andere twee zijn uit deze tijd. Het drietal heeft "de Grote" achter zijn naam staan. Juist! Alexander de Grote, Karel de Grote en Peter de Grote. De andere twee zijn Anton Geesink (die is ook groot, bijna twee meter!) en Boudewijn de Groot (niet groot, maar wel De Groot).

Wie is eigenlijk echt groot?

Alexander hebben ze de Grote genoemd vanwege zijn enorme veroveringen, Karel omdat hij zijn Germanen een beetje beschaving bijbracht en ook een groot rijk stichtte, Peter omdat hij zijn best deed Rusland tot ontwikkeling te brengen.
Anton zou je de Grote kunnen noemen vanwege zijn lengte en zijn meesterschap op het gebied van judo. En Boudewijn? Nou ja, die heet De Groot en vele mensen vinden hem een groot liedjeszanger. (We brengen hem in dit nummer als Taptoe-top.)
Maar het is best mogelijk dat er mensen zijn of zijn geweest die de bijnaam "de Grote" eigenlijk meer verdienen dan de grootheden die we hier hebben genoemd.
Denk eens goed na. Mannen die hun leven opofferen voor anderen. Vrouwen die grote diensten aan de mensheid hebben bewezen. Mensen die na ongelooflijk veel moeilijkheden iets ontdekten of uitvonden.

Wie vind jij GROOT ?

Ja, dat zouden wij graag eens van je weten. Schrijf eens een briefje aan Pepina en Pepijn, waarin je vertelt wie jij echt een groot mens vindt en waarom.
Je mag er ook een opstelletje over schrijven. De beste worden dan in Taptoe geplaatst en bekroond met een mooie prijs. De opstellen moeten vr 10 januari binnen zijn; dan kun je het fijn in de kerstvakantie doen. Weet je wat? Die laatste schoolweek voor Kerstmis is er ook heel geschikt voor. Vraag eens aan je onderwijzer of onderwijzeres of de hele klas mag meedoen! Misschien mag je het dan op school schrijven!

Taptoe is een Katholiek Jeugdtijdschrift voor de benelux.


Omhoog
Terug