Boudewijn zelf over:

Lage landen


Lage landen

Tijd voor een ander geluid. Na de arrangementen en orkestklanken van de vorige twee cd’s, die herinneringen opriepen aan het geluid van mijn eerste platen, besloot ik op “Lage Landen” te kiezen voor een kleine bezetting en een intiemere sfeer. Alleen de band waarmee ik de afgelopen tien jaar heb getourd speelt mee. We hebben niet van tevoren gerepeteerd, zoveel mogelijk in één keer opgenomen en alles laten afhangen van de inspiratie van het moment. Dat is dan ook de reden waarom deze cd naar mijn gevoel levendiger en spontaner klinkt dan mijn vorige platen.
Gelukkig kon ik nog gebruik maken van een aantal teksten van Lennaert Nijgh. 'Het jagen voorbij' en 'Hogeduin' vond ik in zijn nalatenschap; ze moesten nog worden aangevuld, geredigeerd en in de juiste vorm gegoten. Ik ben ervan overtuigd dat het resultaat datgene is wat Lennaert voor ogen stond. 'Sonnet IV' is een gedicht dat hij in 1963 schreef en het vormt samen met drie andere een soort cyclus. Wellicht worden die ook ooit nog op muziek gezet.
De lage landen, Nederland en België, vormen niet het onderwerp van deze cd, maar de achtergrond en voedingsbodem. Het is de plek waar ik ben opgegroeid en waar ik het grootste deel van mijn leven zingend doorheen ben getrokken, aanvankelijk alleen met mijn gitaar en gekleed in spijkerpak. Dat zal de reden zijn geweest waarom de muziek duidelijke folk-invloeden heeft. En na het beluisteren van de laatste cd van Janis Ian ("Folk is the new black"), die in haar woonplaats Nashville werd opgenomen, besloot ik mijn plaat in dezelfde studio en met dezelfde technicus te mixen. Zo heeft deze cd zijn wortels in de lagen landen en ademt de sfeer van de folkmuziek, met een vleugje Nashville. Een mooie en inspirerende combinatie.Boudewijn de Groot
Heemstede, december 2006

Deze cd draag ik met liefde op aan mijn kleinkinderen Aysha, João, Misha en Camille en de aanstaande kleinzoon.


Omhoog
Terug