Boudewijn zelf over:

Van een afstand

Bron: booklet bij Wonderkind aan het Strand

Het oude team was aan het afbrokkelen. Bert Paige werd te ziek om nog te kunnen arrangeren. Tony Vos was na een zeer ernstig auto-ongeluk aan het revalideren. Alleen Albert Kos was over. Met hem als technicus en Job Maarse als coproducer en arrangeur werd de plaat opgenomen. In de splinternieuwe Wisseloordstudio's. Zoals vanouds met een verscheidenheid aan bekende studiomuzikanten, maar ook met een aantal nieuwe gezichten.

Ik toerde op dat moment door Vlaanderen met een band waarin Ronny Brack, Fred Beeckmans (van de legendarische Belgische groep The Pebbles), Tony Hendricks en Henny Vrienten. Tegen mijn gewoonte in had ik met deze band nummers gebracht die nog niet op een plaat stonden. Het was dus logisch dat zij die nummers ook in de studio zouden spelen. De rest werd met studiomuzikanten opgenomen.
Tijdens een bezoek van Renee Daalder aan Nederland (hij woonde tenslotte nog altijd in Hollywood), schreven we de tekst van 'Kindertijd', naar een citaat van Vladimir Nabokov ("Oh, my childhood, don't look at me with such frightened eyes."). Toch weer met onze gedachten bij vroeger, hoewel we met dat onderwerp op de vorige plaat rigoureus hadden willen afrekenen.

Onze rechten zouden we gedurende vijf jaar afstaan aan Unicef en in dat verband deed ik met de première van het lied mee aan een tv-programma ter ere van koningin Juliana. Samen met Ernst Jansz, met wie ik later veelvuldig door Vlaanderen zou toeren.
'De zwemmer' was een tekst van Ruud Engelander die hij oorspronkelijk voor Rob de Nijs had geschreven en die ook door Rob op de plaat is gezet.
Zoals wel vaker het geval is bij mijn platen, drong de titel van dit album zich vanzelf op toen alles op de band stond. Ieder lied bleek te maken te hebben met afstand, van de afstandelijkheid en onbereikbaarheid van het meisje in 'Een tip van de sluier', via de afstand van het verleden in 'Kindertijd' tot het gebrek aan contact in 'Geen carnaval'.

Van 'Hoogtevrees' kan ik nog zeggen dat de tekst tot mij kwam in een droom. Dat wil zeggen, ik droomde het verhaal, wist het me bij het ontwaken nog exact te herinneren, ging achter mijn bureau zitten en tikte de tekst achter elkaar in één ruk neer. Ik hoefde er geen letter aan te veranderen.
Als Lennaert een tekst schrijft, kost het me nooit enige moeite daar de juiste muziek bij te vinden. Sterker nog, er is niemand die me zo inspireert met zijn teksten als hij. Maar op iedere regel is een uitzondering en in dit geval is dat 'Zonder jou'. Ik kwam er niet uit. Totdat ik ten einde raad de hulp van Henny Vrienten inriep en nadat hij de melodie voor de coupletten had geschreven, was het voor mij een kleine moeite zelf het refrein te componeren.
Op 'Geen carnaval' zijn mijn zoons Marcel en Jim allebei te horen: Marcels gitaarsolo hebben we achterstevoren afgespeeld, Jim zingt als vijfjarige mee in het refrein. Om de familie compleet te maken staat dochter Caya op de achterkant van de hoes. In haar ogen een verre afstand.

De 16-sporenrecorder was inmidddels gearriveerd.


Omhoog
Terug