Hoestekst

Noordzee en Een meisje van 16


Zanger/gitarist Boudewijn de Groot werd op 20 mei 1944 in Batavia geboren. Na de HBS ging hij naar de Rijksacademie voor Filmkunst te Amsterdam. Met zijn vriend en studiegenoot Lennaert Nijgh maakte hij in die tijd een aantal filmpjes. In een hiervan 'Feestje bouwen' zong Boudewijn zijn eerste twee liedjes. Wat eerst als een grapje beschouwd werd, wordt ernst als een van de toeschouwers van de film Boudewijn aanraadt door te gaan met zingen.
Er wordt een serieus plan gemaakt, waarbij afgesproken wordt dat Lennaert de teksten zou schrijven en Boudewijn hierop muziek zou maken.
De liedjes van Boudewijn de Groot waren spoedig bekend in Nederland. Hij maakte twee singles en een EP, trad verschillende keren voor de televisie op (o.a. in Wim Ibo's Cabaretkroniek) en was in vele plaatsen van ons land 'live' te beluisteren.
Boudewijn's muzikale favorieten beperken zich niet tot de cabaret- en volksliedjes-zangers. Zijn interesse loopt van Misja Mengelberg via John Lee Hooker naar Leonard Bernstein, terwijl Laurindo Almeida zijn favoriete gitarist is.
Boudewijn de Groot geeft in zijn liedjes een voor Nederland bijzonder scherpe visie op mensen, toestanden en gewoonten, waarbij de humor overigens beslist niet ver- geten wordt. Op zijn EP (Decca BU 70 003) kon men daarvan reeds kennis nemen via geestige liedjes als 'Strand' en 'Delirium' en felle teksten: 'Elégie Prénatale' en 'Sexuele voorlichting'. Met deze plaat bevestigt Boudewijn zijn reputatie als Nederlands meest originele en verfrissende talent van de laatste jaren.

Omhoog
Terug