Hoogtevrees in Babylon op Lage landen:

Neergeschreven en gezongen.

Presentatie van Boudewijns
CD "Lage Landen" en boek "Hoogetevrees in Babylon"
19 januari 2007, Wisseloordstudio, Hilversum.


Setlist van het intieme miniconcert:  
  • Lage Landen
  • Hogeduin
  • Grijze dame
  • Hoogtevrees in Babylon
  • Achter de hemelpoort




Op vrijdag 19 januari 2007 werd in de Wisseloord studio’s opnieuw geschiedenis geschreven!
Ditmaal kleinschalig, maar desalniettemin een zeer gedenkwaardige gebeurtenis.

Op deze avond werden zowel Boudewijns nieuwe cd, Lage Landen, als het boek met zijn eigen liedteksten, Hoogtevrees in Babylon, aan het publiek gepresenteerd.
Wat aangenaam om daar bij aanwezig te zijn!
Boudewijn geeft zelf (op de inlay van de cd) al aan dat hij met deze cd terug naar de wortels van de folk muziek wilde. Dus geen orkestklanken maar alleen de band (waarmee hij al tien jaar aan het touren is) speelt op de cd mee. Voor deze cd/boek presentatie was er gekozen om een aantal nummers live ten gehore te brengen – op de gewijde grond van de Wisseloord studio - en was de bezetting zelfs nog kleiner gehouden. Enkel Boudewijn met gitaar (zowel de Martin als de Scharpach) en bij het eerste nummer (Lage Landen) zelfs ook met mondharmonica (!) (hoezo folk?) en Åke Danielson op vleugel en keyboard.


Is de sfeer van de cd al bewust spannend en intiem gehouden, hij was hier in de studio, zo mogelijk, nog spannender en intiemer. De gehele entourage was erop gericht om die intieme sfeer te versterken. De studiozaal was vrij klein, het aantal genodigden zeer beperkt. Er was geen podium, maar er stond een vleugel, een pianokruk met de 2 gitaren en een keyboard. 2 Schemerlampen en een grote hoeveelheid kaarsjes (waxinelichtjes) moesten voor de verlichting zorgen. Vlak bij de instrumenten stonden 3 huiskamer banken en daarachter een vijftal rijen stoelen. Ik schat dat er zo’n 50 mensen aanwezig waren, waaronder 15 gelukkige prijswinnaars van Radio 2. Het ademde een huiskamersfeer, maar dan met een perfecte akoestiek! Veel versterking was hier niet nodig, en het geluid klonk optimaal. Lage Landen opende de presentatie, eerst uitleg over het ontstaan van de tekst en nadien het nummer. Het werd (in dezelfde volgorde van uitleg en dan muziek) gevolgd door Hogeduin, waarmee ook Lennaert Nijgh ineens de studio binnen kwam. Het mag dan wel een cd zijn waarop de teksten van de meeste nummers niet van Lennaerts hand zijn, maar Lennaert is eigenlijk niet weg te denken, en ook hier bleek weer eens hoe mooi Boudewijn Lennaert kan aanvullen. Vervolgens vertolkte Boudewijn 3 nummers met teksten van zijn eigen hand, en het is duidelijk dat ook deze nummers imponeren! De Nashville invloeden zijn hoorbaar, maar het is geen commerciële folk geworden - het zijn stuk voor stuk prachtige luisterliedjes die je (ondanks de pakkende melodieën) dwingen tot luisteren. Mooi gekozen woorden die een verhaal vertellen, en je wilt het hele verhaal horen. Tenslotte ontving Boudewijn het eerste exemplaar van zijn cd uit de handen van Ron Stoeltie, welke op humoristische en amicale wijze zijn oprechte bewondering voor de kwaliteit van het gebodene uitsprak. Sjors Fröhlich had de moeilijke taak om vervolgens het eerste exemplaar van Boudewijns boek aan te bieden, maar ook hij wist moeiteloos de juiste toon te vinden. Boudewijn onderbrak Sjors spontaan (“ga je ook nog iets voorlezen ter promotie van mijn boek?”) wat de intieme sfeer enkel maar onderstreepte; het waren geen speeches maar ‘vrienden’ die iets heel kostbaars mochten aanbieden.

Kortom een prachtige start voor zowel cd als boek!


Fotos: Roely.         Verslag: Marjolijn.


Omhoog
Thuis