LIEVER LANGHARIG DAN KORTZICHTIG

auteur: SD
geplaatst in: VPRO-gids, 3 februari 1999

De jaren zestig gaven nogal wat stof tot protesteren: de oorlog in Vietnam, de tweedeling in de maatschappij, klassejustitie, de dreiging van een kernwapenwedloop en het gezag van je eigen ouders. In navolging van protestzanger Bob Dylan lieten zangers hun haren groeien en bezongen de onbereikbare idealen van de provo's.
Hoe verging het sindsdien onze bekendste protestzangers eigenlijk? Hebben zij het maatschappijkritische lied ooit losgelaten? Boudewijn de Groot, aanvoerder der vaderlandse protestzangers, de stem van zijn generatie, zingt weer. Na een omweg van acteren, componeren van muziek en het vertalen van Stephen King-thrillers is hij weer terechtgekomen bij de muziek. Maar protestzanger is De Groot volgens eigen zeggen nooit geweest. Hij had wel een enkele protestsong in zijn repertoire, maar vooral wilde hij mooie liedjes zingen. Bo had niets met flowerpower of de hippietijd. Zelfs politiek bewogen was hij niet, hij voelde zich eerder aangetrokken tot het klootjesvolk, dáár lagen immers zijn roots. Toch is het niet geheel ten onrechte dat men hem een protestzanger noemde, met het beslist maatschappijkritische Welterusten, mijnheer de president behaalde hij een enorm succes. En hij was altijd in het gezelschap van provo-sympathisanten en PSP-stemmers.
Ook Armand (Ben ik te min) kreeg tegen wil en dank het etiket protestzanger opgeplakt. Liever werd hij folksinger genoemd, maar wel één die protesteerde, want de maatschappij was 'verdomde kut'. Protesteren doet de eeuwige hippie nog steeds, vooral tegen de illegaliteit van (soft)drugs.
Tegenwoordig staat de protestsong voor nostalgie, typisch iets van de hippiepietijd. Hoewel het onrecht de wereld niet uit is, zijn de oude idealen wel vervlogen. Welke jongere demonstreert nog tegen een lagere studiebeurs of de oorlog in Bosnië? Er zijn geen collectieve idealen, stemmen om die te vertolken zijn niet meer nodig. En de protestzangers zelf? Zij zijn met de tijdgeest meegegaan: ook zij streven naar persoonlijk geluk en wonen in een rijtjeshuis.
Vanavond in het ZDF-programma Nachtstudio 'Die lange Nacht der Liedermacher'. De gasten zoeken antwoorden op vragen als: waar haalden de zangers hun inspiratie vandaan en heeft het protestlied toekomst? Er is natuurlijk ook muziek: fragmenten van oude concerten, maar ook optredens door onder anderen Katja Ebstein en Hannes Wader.


Omhoog
Terug