Zwakke nieuwe musical moet het hebben van bewonderingswaardige inzet

'Nonsens' amusement uit de feestwinkel

auteur: Eric van der Velden
geplaatst in: trechts Nieuwsblad, 20 november 1987

ROTTERDAM - Je kunt ze wel eens in feestwinkels krijgen. Goedkope plastic poppetjes die monniken voorstellen en waarbij de grap zich met een druk op de kale schedel openbaart. Dan bolt er op een zekere lichaamshoogte iets onder de habijt.
Is dat lachen? Bij een bevestigend antwoord bestaat er een goede kans dat u tot de doelgroep van 'Nonsens' behoort, een van origine Amerikaanse musical die op vergelijkbare wijze humor bedrijft met het contrast tussen uiterlijke vroomheid en innerlijke spirit.
Niet dat de habijten in deze vrije produktie bollen, kan ook moeilijk bij een verhaal waarin vijf nonnen centraal staan, maar verder doen deze kloosterlingen toch ongeveer alles wat niet bij de roeping past.
In elke nieuwe scene springt er een ander duiveltje uit het doosje. Moeder Overste (Nelly Frijda) krijgt een lachkick, zuster Rudolf (Josine van Dalsum) drijft de spot met het klassieke ballet, zuster Marie Belle (Nelleke Bur) doet een ondeugend buikspreeknummer, Mary Clementine (Milly Scott) zingt de longen uit het lijf en zuster Marie Clementine (Sylvia de Leur) blijkt gek van de betere smartlap te zijn.
En dat alles in het kader van bonteavond-achtige inzamelactie. Nodig, omdat de bouillabaisse uit de keuken van het klooster nogal verkeerd uitpakte: 52 nonnen zaten aan hun laatste avondmaal. Vier van de lichamen liggen in de vrieskast van het klooster op een begrafenis te wachten. Geld ontbreekt, omdat Moeder Overste, één van de vijf overleverden, de laatste cent besteedde aan een videorecorder.
De titel 'Nonsens" dekt uitstekend de lading. Schrijver, componist en regisseur Dan Goggin grapt om te grappen. De musical maakt niet de indruk dat er een appeltje met een katholieke achtergrond wordt geschild. Wel zal het Amerikaanse succes van deze musical iets met de ontkerkelijking van de maatschappij te maken moeten hebben. Denk je de 'gimmick' van de dansende en zingende nonnen weg, dan blijft er bar weinig over: clichématige melodieën en teksten die bepaald niet overhellen van vindingrijkheid. Met veel goede wil valt er nog een ode aan de Amerikaanse entertainment-traditie te ontwaren: van tapdans tot televisiekwis, het komt er allemaal in voor.
De vijf actries slaan zich met een bewonderenswaardige inzet doorheen. Vertalers Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh deden hun uiterst best om het Amerikaanse jasje door een gelijkwaardig Nederlands jasje te vervangene. Ook zij kunnen niet verhelpen dat Nonsens amusement uit de feestwinkel is.


Omhoog
Terug