Programma aankondiging

Gala van het Nederlandse lied

auteur: Joost Aertssen
geplaatst in: Televizier, 18 maart 2000

Het is niet voor het eerst dat artiesten een ode brengen aan Boudewijn de Groot. Dat gebeurde ook al op 20 mei 1994 toen hij vijftig jaar werd. Radio- en televisiemaker Jan Douwe Kroeske vroeg diverse bands en artiesten voor die gelegenheid een nummer van Boudewijn de Groot in een eigentijds jasje te steken. Met als resultaat het album 'Als de rook is verdwenen'. The Nits kwamen letterlijk met een 'Meisje van zestien', de experimentele band Shine vroeg Simon Vinkenoog om 'Captain Decker' te zingen, het Belgische dEUS vertolkte een wel heel onheilspellende 'Kinderballade' en de eveneens Belgische Arno Hintjes dramatiseerde 'Beneden alle peil' op meesterlijke wijze. Zaterdag kunt u kijken naar een nieuw eerbetoon en nu is het de beurt aan onder meer Stef Bos die een eigen versie zingt van 'Tip van de sluier', Gé Reinders met 'Avond', Henk Westbroek met de klassieker 'Jimmy', en Ruth Jacott die zingt over de 'Verdronken vlinder'. De artiesten worden begeleid door het Metropole Orkest onder leiding van Dick Bakker.

Zaterdag 18 maart presenteert de KRO de tetevisie- registratie van het 'Gala van het Nederlandse lied' dat op 12 maart plaatsvond, als feestelijke afsluiting van de 'Week van het Nederlandse lied' op Radio 2. In de hoofdrol: Boudewijn de Groot (55), een van de pioniers van de Nederlandse popmuziek.

De presentatie van het 'Gala van het Nederlandse lied' in theater Orpheus in Apeldoorn werd verzorgd door Frits Spits (KRO) en Sjors Fröhlich (NCRV). "De 'Week van het Nederlandse lied' is zeer geliefd," verklaart Sjors Fröhlich die ook elke zaterdagochtend de presentatie verzorgt van het Radio 2-programma 'Cappuccino'. "We krijgen veel leuke en enthousiaste reacties van luisteraars."
Nederlandse muziek is populair, getuige het succes van bands als Bløf, De Kast, Abel en Acda & De Munnik. Volgens Sjors is voor die hausse geen speciale reden te bedenken. "Het is een soort golfbeweging. Kijk maar eens naar het begin van de jaren tachtig. Toen waren bands als Doe Maar, Het Goede Doel en Toontje Lager onvoorstelbaar populair. Het leuke van de 'Week van het Nederlandse lied' is dat veel 'vergeten' nummers uit vooral de jaren zeventig en tachtig weer eens te beluisteren zijn. Wat mijn herinneringen betreft: in het jeugdprogramma 'Stuif es in' imiteerde ik als tiener met een aantal vrienden Het Goede Doel. Ik deed Henk Westbroek na en het was een geweldige eer dat de échte leden van de groep zich aan het einde van het nummer bij ons voegden."

Nederpop-pareltjes
Sjors Fröhlich vindt het doodzonde dat Henk Westbroek en zijn collega (schrijver) Henk Temming niet meer samenwerken. "Ze schreven samen enorm goede teksten. Voor mij waren Westbroek en Temming een soort eenheid als Lennon en McCartney (van The Beades, red.). Het album 'België' was een van de mooiste Nederlandse platen die ooit zijn gemaakt." Maar ook voor Frank Boeijen wil Sjors een lans breken. "Frank zorgt al zo'n vijftien jaar voor prachtige liedjes: technisch goed en zeer gevoelig. Als je zijn muziek goed beluistert, merk je hoeveel pareltjes hij maakte en nog steeds maakt. Maar ook een band als Bløf volg ik al enige tijd." Zes jaar geleden deden de jongens mee aan 'Popslag', een soort talentenjacht van het radioprogramma 'Paperchp', dat Sjors toen presenteerde. "Sinds 'Liefs uit Londen' is heel Nederland overstag gegaan." Zeeland heeft Bløf, Limburg heeft Rowwen Hèze. "Dat vind ik fantastische muziek. Die Tex-Mex-stijl heeft iets melancholisch en het zit erg goed in elkaar."

Boudewijn de Groot
Tijdens het 'Gala van het Nederlandse lied' is er veel aandacht voor de liedjes van Boudewijn de Groot en voor de zanger zelf. Hij is de eerste die de 'Radio 2 Zendtijd Prijs' krijgt, omdat zijn werk van blijvende waarde is voor de Nederlandstalige muziek. "Al vanaf de jaren zestig weet Boudewijn de Groot beslag te leggen op een groot deel van de radiozendtijd. Zijn gevarieerde aanbod en oeuvre maken van hem een van de meest gedraaide Nederlandstalige artiesten." Aldus de jury, bestaande uit de voorzitter van Conamus, Willem van Beusekom, en de radiomakers Ron Stoeltie, Frits Spits en Hans van Dijk. Zij kozen unaniem voor Boudewijn de Groot. De prijs bestaat uit een bronzen beeld en een eerbetoon door andere artiesten tijdens het 'Gala van het Nederlandse lied'. Sjors Fröhlich over de winnaar van de eerste 'Radio 2 Zendtijd Prijs': "Ik was indertijd veel te jong om zijn hoogtijdagen mee te maken, maar die schade heb ik later ingehaald. In de jaren zestig en zeventig stond Boudewijn de Groot niet alleen voor muziek, maar voor een hele beweging. Van zijn vroegere werk is 'Testament' mijn favoriet. Samen met tekstschrijver Lennaert Nijgh vormde Boudewijn de Groot een inspirerend duo."

GALA VAN HET NEDERLANDSE LIED', ZATERDAG CA. 21.25 UUR, NEDERLAND 1


Omhoog
Terug