Praten met Boudewijn

auteur: nn
geplaatst in: onbekend, februari 1966

BOUDEWIJN DE GROOT is 21 jaar, komt uit Haarlem en zat daar op het Coornhertlyceum. Behaalde diploma, evenals dat van de filmacademie in Amsterdam. Werd 'op de romantische wijze' ontdekt, zegt hijzelf, door Ed Lautenschlager, tv-omroeper. Hij is terughoudend in het praten, maar geweldig eerlijk en zeer vriendelijk. Zwart krullend haar, groene ogen, hij drinkt en rookt niet of nauwelijks en durft niet in een auto te rijden. Heeft twee singles en een lp op zijn naam staan en zit tot over zijn oren in het werk. Wens: hij zou zo graag wat meer in Amsterdam optreden.

Vind je jezelf een beroemdheid?
"Ach, ik geloof wel dat ik hier in Nederland bekend ben. Als je door kinderen op straat wordt herkend en als ze handtekeningen vragen, dan ben je toch bekend, niet? Maar als je in Nederland bekend bent, ben je in het buitenland nog altijd niks. Een nadeel van bekend zijn vind ik wel dat zoveel mensen je aardig vinden omdat je beroemd bent. Ze doen poeslief tegen je, maar wat ze er werkelijk van menen weet ik nooit. Ze willen interessant doen, zo van Boudewijn de Groot? Die ken ik heel goed. Heb ik ze nog nooit gezien!

Voor wie zing je het liefst?
Voor jongeren, voor tieners. Ik vind ouderen vaak zo dom. Als je een goede tekst zingt, reageren ze of niet of helemaal verkeerd. Jongeren zijn vind ik veel intelligenter, veel sneller. Ik ka natuurlijk niet altijd een tienerster (ben ik dat nu eigenlijk? lacht) blijven. Ik zou wel een Sammy Davis jr. of zo willen zijn, iets met show. Maar dat is voor later. Wat ik ook vind van tieners, ze zijn veel meedogenlozer dan volwassenen. Als ze iets niet begrijpen doen ze niet alsof, ze lachen dan niet. Om wat ze dom vinden ook niet.

Heb je een fijn leven nu?
Veel fijner dan vroeger. Ik zat op de filmacademie, heb die ook afgemaakt Maar alles wat je zou kunnen worden, had ik het gevoel, was cameraman, of geluidstechnicus of zo. Nu ben ik tenminste iets echts, iets van mezelf. En ja, ook financieel zit ik zo langzamerhand wat beter. In het begin was dat moelijk. Ik moest trouwen, moest dus een baantje zoeken, en daarnaast wou ik zingen. Ik ging bij de Bijenkorf werken als magazijnbediende, dat baantje heb ik sinds begin deze maand niet meer.

[Noot van de samensteller: Boudewijn nam op 31 januari 1966 ontslag bij de Bijenkorf.]

Ik kan nu leven van wat ik verdien met zingen. Ik doe wel voorzichtig aan met mijn geld, zet als het even kan wat op de bank. Voor als we een huis hebben. Wij zijn (lacht) zelf slachtoffers van de woningnood.

Welk soort liedjes zing je het liefst?
Alle liedjes, als ze maar een goede tekst hebben. En Nederlands zijn. Ik zing alleen Nederlands, maar alles, beat, protest, zelfs smartlappen wil ik zingen, maar met een goede tekst. Kan dat? Lennaart Nijgh, een vriend van me, schrijft veel liedjes. En ik vertaal er zelf veel, van Bob Dylan bijvoorbeeld. Dan krijg je ervaring voor als je eens zelf wilt schrijven. Ik film nog altijd me Lennaart, mijn eerste liedjes (waardoor ik werd ontdekt) zong ik in een film van hem. Van m'n nieuwe lp vind ik 'meneer de President' een oorspronkelijk liedje, het fijnst. Het past bij mijn privé-pacifisme. (lacht)

Wat zegt politiek je.
Ik vind het heel belangrijk, maar volg het nieuws niet op de voet. Oorlog vind ik sowieso onbegrijpelijk, op zichzelf misschien niet, maar het doel kan ik niet begrijpen. Agressie stoot me af. Ik zou PSP stemmen, geloof ik. Volwassenen hoeven zich voor mij niet daadwerkelijk met politiek bezig te houden, maar ze moeten er wel ideeën over hebben vind ik, erover nadenken. Als een volwassene ergens geen verstand van heeft moet hij dat zien te krijgen. Dan wordt het tijd om je ergens van op de hoogte te stellen.

Wat vind je van provos?
Niet onbelangrijk, ze laten hun stem horen.

Het koninklijk huwelijk?
Voor mij hoeft het niet. De hele monarchie niet. Ik heb ze nog nooit duidelijk iets nuttigs zien doen.

Studenten?
Walgelijke jongens. Vooral corpsstudenten, alleen het feit al dat ze zich afzonderen van de burgerij.

Wie vind je hier in Nederland goed?
Shirley, Willeke, de Motions, Toon Hermans, Lurelei, Gerard Cox, Shaffy, noem maar op.

Hoe vind je je nieuwe lp?
Ik vind hem geweldig. Niet erg bescheiden hè?

Hoe zie je je toekomst?
Rooskleurig, ahum.

De langspeelplaten van jonge Nederlandse zangers en zangeressen zijn in het algemeen weinig opzienbarend. Een uitzondering verscheen deze week; de eerste (!) lp van Boudewijn de Groot, is wat ons betreft een sensatie. Een serie prachtig gezongen liedjes, voortreffelijk begeleid door het orkest van Frans de Kok, met een paar opvallend goede teksten, waaraan de vele prutsers in dit vak eens een voorbeeld zouden moeten nemen.
De samenwerking van Boudewijn de Groot met tekstschrijver Lennaart Nijgh is bekend en zoals op deze lp blijkt terecht. Geweldige vertalingen van 'A well respected man' en 'The times they are a-changin' en 'The sounds of silence'.
Het is fijn om van een jonge artiest eens te kunnen schrijven dat hij iets erg goed heeft gepresteerd. Wij hopen dat deze plaat van Boudewijn een groot publiek zal bereiken.
[De oorspronkelijke spelling is aangehouden.]


Omhoog
Terug