Boudewijn de Groot kruipt voor Flikken in de huid van de Nederlandse agent Nieuwman

"Ik wil niet als 'die zingende agent' de eeuwigheid in gaan"

auteur: Annelies Roebben, foto: Peleman
geplaatst in: Het laatste nieuws, 4 september 2004

Flikken is aan zijn zesde seizoen toe. In deze reeks is een belangrijke rol weggelegd voor Boudewijn de Groot (60). De zanger kruipt in de huid van de Nederlandse agent Nieuwman, die gespecialiseerd is in seriemoordenaars. "Als kind droomde ik van een carrière als filmster in Hollywood. Ik zag me al aan het zwembad van mijn grote villa liggen. Met de jaren wordt een mens echter een stuk nuchterder". (lacht)

Je bent vooral bekend van je liedjes. Voor de meeste mensen ben je nu dus 'die acterende zanger'. Maar je hebt gestudeerd aan de filmschool. Was acteren je eerste liefde?
"Toen ze me jaren terug op school vroegen voor wat ik verder wilde studeren, had ik daar totaal geen benul van. Toen een kerel in mijn klas wat zei over de filmacademie dacht ik: 'Dat lijkt me ook wel wat!' Uiteindelijk ben ik er ook beland, maar daar hield ik me vooral bezig met het filmen op zich. Niet met acteren. Pas toen ik al als zanger bekend was, ben ik her en der wat kleine rolletjes beginnen doen.Tot ik de hoofdrol kreeg in de musical Tsjechov. Dat moet ook de makers van Flikken zijn opgevallen. 'Met die jongen zijn acteertalent is het zo slecht nog niet gesteld', zullen ze tegen elkaar gezegd hebben. Het leek hen toch dat ik voor een frisse wind in Flikken kon zorgen".

Wist je voor je op de set kwam iets over de reeks?
"Ik had er al van gehoord. Maar nog niks gezien. Daarom heb ik ook niet meteen toegehapt. Tot ze me een aantal tapes opstuurden. Nadat ik het eerste seizoen had gezien, was ik niet bepaald overtuigd. Maar vanaf reeks drie raakte ik geboeid. Uiteindelijk heb ik met enthousiasme 'ja' geroepen".

Kende je de acteurs?
"Nee, maar vooral Andrea sprak me wel meteen aan, met die grote ogen. Ze fascineerde me. Al gauw bleek dat wij nogal veel scènes met elkaar hadden, en niet enkel professioneel maar ook emotioneel met elkaar te maken zouden krijgen. Dan helpt het toch als er al 'iets' is tussen jou en je tegenspeler. Ik kan me best voorstellen dat een getraind beroepsacteur zelfs met iemand die hij tot op het bot haat een passionele liefdesscène kan spelen, maar dat is voor mij toch niet weggelegd".

Voor veel jongeren ben je een onbekende. Zie je deze reeks als een kans op een nieuw publiek?
"Afgelopen week werd de nieuwe reeks voorgesteld in Kinepolis in Gent, na afloop stormde iedereen naar Andrea en de rest van de acteurs. Ik stond er zo maar wat bij. Je zag de meesten denken: 'Wat doet die grijze opa hier?' (grinnikt) Teleurgesteld was ik niet. Ik heb gewoon rustig toegekeken en een glaasje gedronken, terwijl de rest onder de voet gelopen werd". (Iacht)
"Ik probeer mijn carrière als zanger en acteur zo veel mogelijk gescheiden te houden. Ik wil niet als 'die zingende agent' de eeuwigheid in te gaan. Daarom weet ik nog niet of ik ga optreden op de Flikkendag. Van mijn collega-acteurs heb ik al gehoord dat er een band is en dat er altijd gezongen wordt. Maar voor hen is dat gewoon een tussendoortje. In mijn geval zal het toch Boudewijn de Groot, de zanger, zijn die daar op dat podium zal staan. Ach, als ze nu allemaal massaal roepen dat ze me dat podium op willen, ga ik uiteraard niet de vervelende oude zeur uithangen en weigeren".

Flikken wordt ook in Nederland uitgezonden. Ondertiteld. Is dat echt nodig? Heb jij veel gemerkt van het taalverschil? Ik denk dat op de Nederlandse televisie per definitie alles wat uit het buitenland komt ondertiteld wordt. Bij jullie is dat toch hetzelfde. Wordt Baantjer bij jullie ook niet van ondertitels voorzien? Ach, meestal komt het er op neer dat alles wat gezegd wordt bijna letterlijk onderaan in tekst op het scherm verschijnt. Toen ik de scripts van Flikken las, heb ik geen enkel moment moeite gehad om iets te begrijpen. En wat de dagelijkse omgang betreft, ben ik al met heel wat van jullie typische woorden vertrouwd. Mazout, droogkuis... Het Vlaams heeft geen geheimen meer". (Iacht)

Hebben jullie je op de set aan Belgen- en Hollandermoppen bezondigd?
"Als er wat mis liep, riep ik wel eens al lachend: 'Die domme Belgen toch'. En als het over gierigheid ging, durfden ze al eens blikken in mijn richting werpen. De gebruikelijke clichés dus. Meestal vind ik Belgen- en Hollandermoppen helemaal niet leuk, omdat ze op niets gebaseerd zijn. Niet alle Belgen zijn dom, en Nederlanders zijn niet per definitie gierig".

TV1, zondag, 21.10 uur


Omhoog
Terug