Interview met Boudewijn de Groot

Muziek en bloemen bepalen sfeer van een uitvaart.

auteur: nn
geplaatst in: Later (Coöperatie PC), 1 juni 2002

Boudewijn de Groot, wie kent zijn muziek niet? Nog steeds krijgt de 58-jarige troubadour aan het einde van ieder concert een staande ovatie. Momenteel trekt hij onvermoeibaar het land door met een avondvullend muziekprogramma. Hij eist daarbij niets van het publiek, verwacht niets. "Het enige dat ik aan de mensen vraag is om mij de kans te geven ook nieuw repertoire te brengen en niet alleen te roepen om bijvoorbeeld 'Het land van Maas en Waal'."

Boudewijn maakt inmiddels 38 jaar muziek en doet dat nog steeds vol overgave. Zijn leven is en wordt hierdoor nog steeds voor een groot gedeelte bepaald.
Boudewijn: "Op de eerste plaats betekent muziek gewoon werk voor me dat ik zo goed mogelijk uitvoer. Ik ontvang een tekst en maak daar een lied van. Ik vind het prettig dat mijn muziek mensen raakt, maar wil als musicus niet in een hokje geplaatst worden. Toen men mij ooit omschreef als een protestzanger, had ik daar problemen mee. Ik maak muziek naar aanleiding van teksten of beelden die me raken. Dat kan dus van alles zijn. Ik voel me niet gebonden aan één stijl, aan één soort muziek. De enige omschrijving die klopt is dat ik Nederlandstalige muziek breng."

Zwart gat

Een nuchter mens, zo noemt Boudewijn zichzelf. "Ik denk nuchter over het leven en nuchter over de dood. Voor mij is de dood één groot vraagteken. Ik weet niet of het een zwart gat is of dat er hierna iets komt wat uiteindelijk het doel van het leven blijkt te zijn. Ik heb geen conclusie omdat ik domweg niet weet wat het is. De ene keer denk ik dat met de dood alles ophoudt. Soms denk ik dat er een kans bestaat dat er een bepaalde evolutie plaatsvindt waarbij het leven een doorgangsfase is naar de dood. In dat verband is er dus een vervolg. Ik koppel dat echter niet aan religie, dan zou ik waarschijnlijk geen twijfels hebben."

Koppelt hij de dood aan muziek dan ziet hij een troostende waarde, vergelijkbaar met bloemen. "Muziek en een uitvaart zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, uiteraard afhankelijk van de wens van een overledene. Zegt iemand: ik wil absoluut geen muziek, lees maar een paar mooie gedichten voor, dan kan dat natuurlijk, maar een uitvaart zonder muziek lijkt me wel ongemakkelijk. Je vraagt dan wel erg veel van de mensen die aanwezig zijn. Stilte tijdens een uitvaart maakt het dwingend, dat is haast onverdraaglijk. Muziek geeft op sommige momenten wat afleiding, troost, je kan met je gedachten even ergens anders zijn. Er is geluid, er is sfeer. Dat is in de gegeven situatie een beetje geruststellend."

Zijn eigen uitvaart? Boudewijn: "Ik ben daar eigenlijk niet zo mee bezig, maar zou er nu iets met me gebeuren dan hebben mijn nabestaanden toch een probleem. Ik weet namelijk niet of ik begraven wil worden of gecremeerd. Gun ik de anderen dat ze terug kunnen gaan naar een bepaalde plek waar ze nog eens kunnen mijmeren en terugdenken? Ik zie dat niet zo snel gebeuren met een urn die ergens staat. Tja en muziekkeuze…. daar denk ik wel eens over na maar echt een keuze heb ik nog niet gemaakt. Ik denk wel dat mijn familie en vrienden weten van welke muziek ik houd."


Omhoog
Terug