De Olifant

Boudewijn de Groot wint Olifant 2005

auteur: Martin Hendriksma, foto: nn
geplaatst in: Haarlems Dagblad, dinsdag 24 mei 2005

Boudewijn de Groot heeft maandagavond in een volle Stadsschouwburg Velsen de Olifant 2005 gewonnen, de jaarlijkse kunst- en cultuurprijs van deze krant. Hij kreeg zowel de voorkeur van de jury als van de ruim duizend abonnees die een stemformulier invulden.

"De jaarlijkse uitreiking van de Olifant is goed voor de cultuur in Kennemerland maar het zou leuk
zijn als er vijf Olifanten zijn: voor iedereen één, of anders geen andere genomineerden", reageert Boudewijn de Groot direct na de gala-avond in het looppad van de stadsschouwburg van Velsen.

De Groot: "Ik heb grote affiniteit met Cherry Duins en Dé Kaart, maar ik acht ook de anderen hoog
om wat ze doen en wie ze zijn. Dan houd je na afloop altijd een beetje een wrange nasmaak als je
niet gewonnen hebt."

De vier andere genomineerden zijn het na afloop van de avond echter over één ding roerend eens: Boudewijn is terecht de winnaar geworden van de Olifant 2005. Cherry Duyns verwoordt de
algemene indruk: "Het gaat niet om een vergelijking van appels met peren, maar ook nog met
ananassen en pisangs. Daarbij was het volstrekt duidelijk en heel terecht dat Boudewijn de Groot zou winnen" "In die fruitmand ben je gewoon maar een banaan", vult stadsarchitect van Haarlemmermeer Fred Kaaij aan. "Maar ik vind het een goede opsteker voor onze jonge gemeente, die zoekt naar zijn identiteit. Dat proberen we ook tot uitdrukking te laten komen in de klasse van de architectuur."
Ook Karel Schampers ziet zijn kandidatuur als een prijs voor zijn Frans Hals Museum: "Als ik zie hoe mensen reageren op de tentoonstellingen en de aandacht die we vanuit de pers krijgen, dan doen we het als museum niet slecht. Vooral het enthousiasme van de medewerkers is daarmee beloond."

Toch bleef voor Boudewijn de Groots vrouw Anja de spanning er tot het laatste moment inzitten. "Lennaert Nijgh is tenslotte ook genomineerd geweest, maar heeft de prijs uiteindelijk niet gekregen, dus je bent tot het eind onzeker, al was het niet onwaarschijnlijk dat hij hem zou winnen." En Boudewijn: "Het mooie is dat het kennelijk leeft in Haarlem dat ik Haarlemmer, althans Kennemerlander ben. Het is altijd pijnlijk als artiesten landelijk bekend worden en hun woonplaats vindt nauwelijks weerklank meer. Fijn dat Haarlemmers vinden dat ik bij hen hoor."

Elke kandidaat werd gisteravond in het zonnetje gezet door een artiest die speciaal voor hem - alle kandidaten waren dit jaar mannelijk - was uitgenodigd. Voor De Groot waren er singer/songwriter Myriam Gaasbeek, winnares van de Kunstbende 2004 en het Friese trio Triality die, ieder op eigen melodie, een deel van het nummer Strand van De Groot en Nijgh uit 1964 voor hun rekening namen. Triality vormde muzikaal gezien het hoogtepunt van de avond, vond ook de latere Olifantwinnaar: "Ik ben diep onder de indruk. Ze hebben in België een soortgelijke groep, maar dit vind ik zeker zo goed."

Dat was hét moment dat presentatrice Leoni Jansen de microfoon aan burgemeester van Haarlem Jaap Pop mocht overhandigen. Hij maakte uiteindelijk de definitieve prijswinnaar bekend, maar zwaaide alle kandidaten lof toe met citaten, afkomstig van de ingezonden bonnen uit de krant, waarmee lezers hun voorkeur kenbaar konden maken.

Een grote fan is Marina van der Togt: "Ik heb bij hem op de lagere school gezeten, maar ben hem altijd blijven volgen. Hij is onnavolgbaar, fantastisch en blijft een prachtige stem houden. Hij staat al veertig jaar aan de top. Ik heb geen moment getwijfeld.


Omhoog
Terug