Boudewijn de Groot in de Oosterpoort

Mooie liedjes van toen en nu in 'Andere tijden'

auteur: Herman Sandman
geplaatst in: Groninger Gezinsbode, 27 maart 2002

Hij is de man van 'Een Meisje van 16', 'Jimmy' en 'Het Land van Maas en Waal'. Mooie liedjes uit vervlogen tijden. Onbezorgde tijden, zo lijkt het nu, van bloemenkinderen en zo, al was Boudewijn de Groot er toen bepaald niet gerust op ('Welterusten Meneer De President'). Mooie liedjes zijn er nog steeds, al is hij inmiddels 58. Een troubadour staat 2 en 3 april in de Oosterpoort. Andere tijden, ja.

Met een zevenkoppige band toert De Groot door Nederland. Meer dan tachtig optredens. De nieuwste cd zou eveneens 'Andere tijden' gaan heten, ware het niet dat de verschijning is uitgesteld tot na de zomer. Om verwarring te voorkomen, krijgt het album straks een andere naam.
De tournee brengt mooie liedjes van toen en nu. Boudewijn de Groot: "Een keus uit het repertoire van tegenwoordig tot 38 jaar terug. Nieuw zijn twee nummers van Lennaert Nijgh, een paar songs die hij en ik ooit voor Rob de Nijs schreven en teksten van Freek de Jonge en Jan Rot. Belangrijkste onderwerp bij Lennaert is nog altijd de liefde, of de onmogelijkheid daarvan, Freek is gevarieerder, anekdotisch en Jan Rot is gelukkig in de liefde, dus bij hem gaat het daar over."

"Minder maatschappijkritisch, dat wel. Ik ben ook niet zo bezig met geëngageerde liedjes. Het beperkt je zo verschrikkelijk. Ik geloof meer in mensen die met hun engagement meer doen dan liedjes zingen."
"Het is geen comeback. De bezigheden (boeken vertalen, filmmuziek schrijven, toneel en optreden, hs) wisselen elkaar gewoon af. Dat handhaven valt dus wel mee. Je doet wat je denkt dat je moet doen en zolang er publiek op af komt, is het goed. En anders moet je stoppen. Maar het is nog steeds leuk. Dat ik opnieuw op weg mag, maakt mij gelukkig."
Boudewijn de Groot (20 mei 1944) ontmoet op het Haarlems Coornhert Lyceum ene Lennaert Nijgh. Het begin van een decennialange samenwerking, zij het met onderbrekingen. Na een voorzichtig begin met 'Elégie Prénatale' en 'Strand' bij Phonogram is er succes met 'Een Meisje Van 16', dat in 1965 dertien weken in de hitparade staat.

Deze doorbraak en hits als 'Welterusten Mijnheer de President', 'Meester Prikkebeen', 'Als de rook om je hoofd is verdwenen' en 'Land van Maas en Waal', alsmede albums als 'Picknick' en 'Hoe sterk is de eenzame fietser' maken van hem een populaire zanger. En meer dan alleen een protestzanger. De songs gaan eveneens over liefde, jeugd en vriendschap. Met Nijgh schrijft hij hits voor Rob de Nijs, zoals 'Malle Babbe' en 'Jan Klaassen de Trompetter'.

Na 'Maalstroom' in 1984 wordt het een tijdje stil. Muzikaal gezien dan, want Boudewijn schrijft muziek voor tv- series, vertaalt thrillers en staat op het toneel in 'Het dagboek van Anne Frank' en de musical Tsjechov. Een cd is er pas weer in 1996: 'Een nieuwe herfst'.

"Ouder worden is geen probleem. Dat gaat geruisloos. De ledematen worden weliswaar strammer, in het hoofd is alles nog soepel. Teksten van vroeger blijven goed zingbaar. Lennaert liet zich nooit zo meeslepen door rages en trends. Niet alles kan nu trouwens. Bijvoorbeeld 'Strand' en 'Welterusten mijnheer de president' zijn wel tijdgebonden. Of het leuker was toen? Je deed veel meer met wat er gebeurde. Die periodes zijn voor mij films vol goede herinneringen."
Toen stond Boudewijn de Groot voor veertien tot en met 25 jaar, met een enkele uitschieter naar boven. Nu ligt de leeftijd tussen veertig tot zestig jaar met hier en daar een zestienjarige en een bejaarde. "Qua leeftijd ben ik wel een nestor van de Nederlandstalige muziek. Maar Peter Koelewijn en Eddy Christiani waren er vóór mij. Die zijn nog veel nestorder dan ik."


Omhoog
Terug