Boudewijn de Groot Een Hele Tour

Beste zanger nationaal

auteur: nn
geplaatst in: Special magazine Stichting Edison, April 1998

Beste zanger nationaal
Boudewijn de Groot Een Hele Tour (blz 7)

Boudewijn de Groot geldt als een van de meest begenadigde troubadours die Nederland ooit heeft voortgebracht. Zijn enorme vakmanschap, liefde voor muziek en melancholieke stemgeluid zijn de afgelopen dertig jaar nimmer aan enige vorm van slijtage onderhevig geweest. Nog steeds weet Boudewijn de Groot menigeen te ontroeren met zijn ledjes over onbereikbare liefdes en alledaagse gebeurtenissen. Op het vorig jaar live in Paradiso en Gent opgenomen dubbelabum Een Hele Tour zingt Boudewijn de Groot zowel oude als nieuwe successen. Daarbij laat hij zich vergezellen door onder anderen Vera Beths, Fay Lovsky, Elly Nieman en zijn dochter Caya, met wie hij het duet Onderweg zingt. "Ik was daarvan zo onder de indruk, dat ik halverwege mijn tekst kwijtraakte."


Oevreprijs (blz 20)

boudewijn de groot
Al drie keer eerder ontving Boudewijn de Groot een Edison. Dit jaar valt die eer hem in verhevigde mate ten deel, omdat hij een speciale oeuvreprijs krijgt overhandigd.
Een bijzondere Edison als waardering voor een imposante carrière.


Die carrière in een notendop: De Groot wordt in 1944 geboren in een Japans interneringskamp in Batavia en verhuist twee jaar later naar Haarlem, waarna de familie de Groot zich in 1952 in Heemstede vestigt. Als Boudewijn op de HBS Lennaert Nijgh ontmoet, besluiten de twee samen naar de Filmacademie in Amsterdam te gaan. Nijgh maakt een afstudeerfilmpje waarin Boudewijn twee liedjes voor zijn rekening neemt. Televisienieuwslezer Ed Lautenschlager bezoekt een van de vertoningen en is zo onder de indruk van Boudewijn, dat hij hem een platencontract bij Philips bezorgt. Zijn eerste single, Strand, verschijnt niet veel later, maar krijgt weinig aandacht en hij besluit zijn baantje als magazijnbediende voorlopig maar aan te houden. Kort daarop volgen de weinig succesvolle singles Elégie Prénatale, De Morgen en De Noordzee. Pas als Nijgh Un Enfant bewerkt tot Een Meisje Van 16 scoort Boudewijn een enorme hit en besluit zich fulltime te gaan wijden aan muziek. In 1966 verschijnt het titelloze debuut album, dat een evenwichtige mix biedt tussen vertaalde teksten en eigen composities.

Doordat hij veel maatschappelijke misstanden aan de kaak stelt wordt De Groot al snel geplaatst in het rijtje protestzangers. In hetzelfde jaar komt Voor De Overlevenden uit, die zes potentiële hits bevat, maar Philips besluit Ken Je Dat Land op single uit te brengen... geen hit. Maar met Het Land Van Maas En Waal is het grote succes eindelijk daar. De single komt op de eerste plaats; zowel single als album worden goud en Boudewijn wordt bekroond een Edison. Onder invloed van flowerpower, tijdgeest en geestverruimende middelen neemt hij het album Picknick op. Hoewel de plaat verrassend is, worden de vier singles ervan geen hits en Boudewijn besluit zijn muziekcarrière af te breken. Hij maakt een eind aan de samenwerking met Nijgh, maar duikt kort daarop toch weer de studio in met Cubby & The Blizzards-gitarist Eelco Gelling. Het resultaat van deze samenwerking is Engelstalige single, die in Engeland de rand van de top 20 haalt. In 1969 verschijnt dan weer een volledig album, Nacht En Ontij. Dit album flopt en Boudewijn trekt zich terug in een commune. In het begin van de jaren 70 duikt hij weer op als producer voor onder anderen Rob de Nijs. In 1971 verschijnt vervolgens het dubbelalbum Vijf Jaar Hits. Deze plaat verkoopt 100.000 exemplaren.

Het publiek schreeuwt echter om nieuw materiaal en Boudewijn gaat de samenwerking met Nijgh weer aan. In 1973 verschijnt Hoe Sterk Is De Eenzame Fietser?. Het is zijn grote comeback, want Boudewijn scoort weer een hit en krijgt dat jaar de Gouden Harp en zijn tweede Edison. Na het Verschijnen van Waar Ik Woon Wie Ik Ben vertrekt Boudewijn naar Amerika, waaruit hij in 1977 weer terugkeert. Het duurt tot 1980 voordat Van Een Afstand uitkomt. Voor dit album ontvangt Boudewijn zijn derde Edison. In de daaropvolgende jaren verschijnen er nog een compilatie, een live album en het studio-album Maalstroom. Boudewijn zet dan wederom een punt achter zijn carrière en gaat zich bezighouden met vertalen en componeren van filmmuziek. Er verschijnen weer twee compilatiealbums, maar het duurt tot 1996 voordat Boudewijn met Een Wonderkind Aan Het Strand en Een Nieuwe Herfst een voorzichtige comeback maakt. In datzelfde jaar geeft Boudewijn een concert in Paradiso, waar hij een bloemlezing uit zijn rijke repertoire brengt en een nieuwe generatie laat kennismaken met zijn tijdloze muziek.

In september 98 zal het gehele repertoire van Boudewijn de Groot geremasterd worden uitgebracht.


Omhoog
Terug